2016 Alaçatı Ot Festivali Yapılacak

2016 Alaçatı Ot Festivali Yapılacak

Alaçatı Ot Festivali, bu yıl 7-10 Nisan 2016 tarihleri arasında 7. kez düzenlenecek. 2010 yılında tek gün olarak başlayan Festival, 2011 yılında iki güne ve tüm Alaçatı halkının sahip çıkmasıyla gelenekselleşerek süresi 4 güne çıkarılmıştır.

Festival Programında dalında, doğa ve beslenme uzmanı akademisyen ve araştırmacıların söyleşileri, araştırma sunumları, sağlık söyleşileri zeytinyağı ve bitki çayı sunumları bulunmakta.

Ege Otları
Dağlama(Koyungözü, Alagömeç)
Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Karışık ot kavurmalarında, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.

Deli Kereviz (Yabani Kereviz)
Karışık ot kavurmalarında kullanılır, yaprak ve sap kısımları haşlanarak salatası yapılır ayrıca zeytinyağlı sulu yemeği yapılır.

Deve Tabanı (Sığır Kulağı,Engerek Otu)
Taze toplanmış yaprakları karışık ot yemeklerinde, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.

Ebegümeci
Körpe yaprakları haşlanarak ekşili veya yoğurtlu salatası yapılır. Çiğ olarak tuzla hafifçe ovduktan sonra salatalara eklenebilir. Sade veya karışık otlarla kavurması, etli, pirinçli ya da bulgurlu yemeği, sarması ve çorbası yapılır. Karışık veya sade olarak omletlerde, kreplerde, börek ve gözleme içinde kullanılır.

Eşşek Helvası (Sütlüce, Çoban Düdüğü, Sütlü Diken)
Taze yapraklarından limonlu ve zeytinyağlı salatası yapılır. Karışık ot kavurmalarında kullanılır. Ayrıca soğanla yemeği yapılır.

Hardal (Tatlı hardal, Ak Hardal)
Filizlerin taze kısımları toplanır. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır. Yine aynı filizlerle isteğe bağlı olarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.

İğnelik (Leylek Gagası, Mis Otu, Tarak Otu)
Taze yaprakları haşlanıp salata olarak tüketildiği gibi, karışık ot kavurmalarında ve böreklerde, gözlemelerde kullanılır.

Körmen (Yabani Sarımsak, Kaya Sarımsağı)
Taze olarak salatalarda, soslarda kullanıldığı gibi yumurtalı kavurması yapılır ve ot kavurmalarında kullanılır.

Radika (Hindiba, Tatlı Radika, Kara Hindiba)
Taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salatası yapılır ki bu salata ege insanının balık yerken kesinlikle tercih ettikleri bir salatadır. Ayrıca karışık ot kavurmalarına kullanılır.

Şevketi Bostan (Şevket Otu, Diken Otu, Akız, Sütlü Diken)
Kökleri ve köke yakın taze yaprakları dikenlerinden sıyrılarak kullanılır. Yapraklarından haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır. Köklerinden kuzu etli,oğlak etli veya zeytinyağlı yemeği yapılır.

ilkişan (Yabani Tatlı Kuşkonmaz, Tilkişen, Tatlı Sarmaşık)
Saplarının sert yerleri ayıklanarak yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır.

Tirşik Otu (Yılan Yastığı, Yılan Başı, Tirşik Pancarı)
Taze yaprakları toplanarak sebze olarak tüketilir. Dikkatli kullanmak gerekir, zehirlenme yapabilir. Bu nedenle tuzla ovularak bekletilir ve haşlanarak suyu süzüldükten sonra kullanılır. Yapraklarından etli dolması, haşalanarak veya kavrulak sarımsaklı yoğurtlu salatası ayrıca nohutlu çorbası yapılır.

Turp Otu
Taze sürgünleri toplanarak en çok haşlanıp limon ve zeytinyağlı salatası yapılır. Ege insanın balık yerken en çok tükettiği salata türlerindendir. Ayrıca karışık ot kavurmalarına konur.

Yabani Marul (Süt Otu, Dikenli Marul, Acı Marul)
Taze döneminde toplanarak limonlu ve zeytinyağlı salatası yapılır.

Yabani Rezene (Arapşaçı,Sıralık)
Kök ve taze yapraklarından zeytinyağlı, kuzu etli yemeği yapılır. Yumurtalı veya yumurtasız kavurmasının yanı sıra karışık ot kavurmalarının ve böreklerin olmazsa olmazıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir