Gürültü denetimini kim yapar

Gürültü denetimini kim yapar

Hangi gürültü nereye şikayet edilir?
Endüstri tesisleri gürültüsü, Eğlence yeri gürültüsü, Atölye, İmalathane ve İşyeri gürültüsü, Bina içinde yapılan tadilat dışında şantiye (inşaat) faaliyetleri gürültüsü, Karayolları, Demiryolları ve Havaalanları gürültüsü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne şikayet edilir.

Susturucu veya ses giderici diğer parçaları olmadan bir motorlu kara taşıtı kullanma, Korna veya ses çıkaran başka bir cihazın zorunlu haller dışında kullanma, Toplu taşıma araçlarında müzik sesinden kaynaklanan gürültü için Belediye sınırları içinde bulunanlar il / ilçe trafik emniyet müdürlüğü, Belediye sınırları dışında bulunanlar il / ilçe jandarma komutanlığı‘na şikayet edilir.

Dini tesislerde ses yükseltici kullanımından kaynaklanan çevreye yayılan gürültü için Diyanet İşleri Başkanlığı İl / İlçe Müftülükleri‘ne şikayet edilir. Diyanet yaptığı açıklamada ezan sesi şiddetinin 80 dB’den fazla olamayacağını belirtmiştir.

Ev faaliyetleri ve komşuların oluşturduğu gürültü haricinde, konut ve bahçesindeki gürültü (düğün vb gibi kutlama, havai fişek atımı gürültüsü gibi) şikayetler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü‘ne şikayet edilir.

Konut ve bahçesinin dışındaki kişilerden meydana gelen gürültü (yüksek sesle konuşarak, bağırarak, anons sistemleri gibi ses yükseltici araçlar kullanılarak ve darbeli düzenli veya düzensiz sesler çıkararak propaganda, reklam, duyuru, tanıtım ve satış yapmak, sokakta yapılan eğlenceler (düğün, havai fişek atımı v.b.) ve Hayvan sesi gürültüsü gibi şikayetler için İlgili belediye zabıtası veya kolluk kuvveti (polis veya jandarma) şikayet edilir.

Deniz ve deniz araçlarından kaynaklanan gürültü için Sahil Güvenlik Komutanlığı Bağlısı Bot Komutanlıkları‘na şikayet edilir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ve yetki devri yapılan belediyelerin sorumluluğunda olan gürültü şikayetlerinizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendime, İzin ve Denetim Genel Müdürülüğü, Çevre ve Şehircilik İl müdürlükleri ve yetki devri yapıldı ise yetki devri yapılan belediye başkanlıklarına bildirebilirsiniz.

Şehir, cadde ve sokaklarda özellikle araç egzozlarından çıkan seslerin verdiği rahatsızlıklardan ötürü şikayetler gelmektedir. Motosiklet veya egzozu bozuk sürücülerin geç saatlerde yarış yaparak insanları rahatsız ettiği için giderek artan şikayetler olmaktadır.

Bu konuda kendilerine görev düşen, Büyükşehir Belediyesi, Trafik Şube Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, gerekli denetimleri artırarak şehirlerimizde gürültü kirliliği yerine huzur verimliliği sağlayacak adımları atması gerekir.

Kaç desibel dB üzerindeki sesler yasaktır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir