İran Türk Azınlıkların Türkçe İsteğini Yerine Getirmiyor

İran Türk Azınlıkların Türkçe İsteğini Yerine Getirmiyor

Azınlık haklarını çiğneyen İran’da, Azerbaycanlı çok sayıda öğrenci; söz verilip tutulmayan seçim vaatlerinin yerine getirilmesi için imza toplamaya çalıştı. Farklı üniversitelerde okuyan binden fazla öğrencinin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye gönderdiği mektupta; Biz Türk Dilinin İran’da resmi dil olmasını istiyoruz ve gereken çalışmaların yapılmasını istiyoruz mesajı verildi. Türk Dili ve Edebiyatı kurumunun kurulmasını ve İran’daki azınlıkların haklarının verilmesi talep edilirken ayrıca İran’daki güçlerin Türklere karşı tehditleri sonlandırıp farklı kültürlere bakış açılarını değiştirmesi istendi.

İran’da Türk öğrencilerin yaptığı imza kampanyası engellenmeye çalışılarak, Urmu, Sulduz ve Parsabaddaki Peyami Nur üniversitelerinde güvenlik görevlileri öğrencilerin imzalarını parçaladı ve imza toplayan öğrencilerden Atabek Sepehri’yi tutukladı.

Ülkenin kuzeybatısında Azerbaycanlılar, kuzeydoğusunda Türkmenler ve güney bölgelerinde bulunan Kaşgay Türkleri İran nüfusunun yüzde 35’ini oluşturuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir