WhatsApp’ın Amerikalı Sahibi Mark Zuckerberg Kimdir

WhatsApp'ın Amerikalı Sahibi Mark Zuckerberg Kimdir

WhatsApp’ın Amerikalı Sahibi Mark Zuckerberg Kimdir

Mark Zuckerberg 14 Mayıs 1984 tarihinde New York eyaletinin White Plains şehrinde doğmuştur.

Yahudi olarak yetiÅŸtirilen Zuckerberg, bir zamanlar kendini ateist olarak tanımlamış, ancak 2016 yılında görüşlerini deÄŸiÅŸtirdiÄŸini belirterek ÅŸunları ifade etmiÅŸtir: “Yahudi olarak yetiÅŸtirildim ve sonra bazı ÅŸeyleri sorguladım ama ÅŸimdi dinin çok önemli olduÄŸuna inanıyorum.”

19 Mayıs 2012 tarihinde ise, uzun süredir sevgilisi olduğu Priscilla Chan ile evlenmiştir.

Facebook sayesinde var olan Mark Zuckerberg, bu projeyi asıl fikir sahipleri Cameron ve Tyler Winklevoss kardeÅŸler ve Divya Narendra’dan izinsiz alıp kullanmıştır.

Cameron ve Tyler Winklevoss ile Divya Narendra adlı 3 Harvard Üniversitesi öğrencisi HarvardConnection adında bir sosyal ağ tasarladı.

Winklevosses ve Narendra, Harvard Ãœniversitesinde öğrenci ve programcı olan Victor Gao ile HarvardConnection üzerinde çalışmak için temasa geçti. Victor Gao ise onlara Mark Zuckerberg’i tavsiye etti.

2003 yılında Narendra, Zuckerberg’e e-posta göndererek şöyle dedi: “Sizin bir parçası olmanızı istediÄŸimiz bir site geliÅŸtirmenin çok derinlerindeyiz ve… bunun kampüste bazı dalgalar yapacağını biliyoruz.”

Bu yazışmadan sonra birkaç gün içinde Zuckerberg, HarvardConnection ekibiyle buluÅŸtu. Üç arkadaÅŸ tüm projeyi ayrıntılı olarak ve projenin gizli yönlerini tüm kapsamlarıyla Zuckerberg’e anlattı.

Görüşme sırasında Zuckerberg’in Narendra ve Winklevosses ile sözlü sözleÅŸme yaptığı ve HarvardConnection’a ortak olduÄŸu iddia ediliyor.

Bir süre sonra Zuckerberg, Cameron Winklevoss’u e-postalarla oyalamaya baÅŸladı. Zuckerberg 2004 yılında thefacebook.com’u kurarken HarvardConnection projesini iÅŸlevsiz eksik kodlarla yarım bıraktı.

Durumu öğrenen Winklevosses ve Narendra ise Zuckerberg’e kurduÄŸu siteyi durdurma ve vazgeçme mektubu gönderdi. Ayrıca Harvard Ãœniversitesi yönetimine baÅŸvurarak üniversitenin onur kurallarının ve öğrenci el kitabının ihlali olarak gördükleri ÅŸey hakkında ÅŸikayette bulundular.

2010 yılında ise konuyla ilgili eposta yazışmaları halka paylaştırıldı.

HarvardConnection ekibi daha sonra ortaklık kurarak ConnectU adıyla yoluna devam etmeye baÅŸladı ve Mark Zuckerberg’i fikir hırsızlığı nedeniyle dava etti.

2009’da dava sonuçlandı ve Facebook yaklaşık 20 milyon dolar nakit ve 1,25 milyon hisse ödedi.

Tüm bunlar olurken parayı her geçen gün büyüten Zuckerberg, 2014 yılında WhatsApp’ı 19 milyar dolara satın aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir