Güney Kore Hakkında Bilgi

Güney Kore Hakkında Bilgi

Güney Kore Hakkında Bilgi

Çin’in egemenliÄŸinde 1000 yıldan daha uzun bir süre kalmış olan Güney Kore, daha sonra bağımsızlığını kazanmıştır. 1905 yılındaki Rusya ile Japonya Savaşı’ndan sonra Japonya Kore’yi de iÅŸgal etmiÅŸ ve bundan 5 yıl sonra, Kore’nin bulunduÄŸu yarımadayı tamamen egemenliÄŸi altına almıştır.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra ise Kore Yarımadası’nın güneyinde cumhuriyet kurulmuÅŸtur. 1950-53 yıllarında yaÅŸanan Kore Savaşı’nda, Amerika ve diÄŸer BirleÅŸmiÅŸ Milletler üyesi ülkeler, Çin tarafından desteklenen Kuzey Kore saldırılarından Güney Kore’yi korumaya çalışmışlardır. AteÅŸkesten sonra, Güney Kore, Kuzey Kore’ye göre çok daha hızlı bir ekonomik ve endüstriyel geliÅŸme yaÅŸamıştır. Günümüzde Güney Kore tam ve modern demokrasiye geçmiÅŸ bulunmaktadır.

Kore halkının yarısından fazlasının soyadının Kim, Lee ya da Park olması, birbirlerinden farklı soyadı bile kullanmak istemediklerini ve ulusal bağlarının çok güçlü olduğunu göstermektedir.

Azınlık olarak sadece küçük bir Çin topluluÄŸu vardır. GeçmiÅŸte yaÅŸanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar, pek çok Koreli’nin baÅŸta Amerika ve Kanada’ya olmak üzere dışarıya göç etmesine neden olmuÅŸtur. Ä°nsanların daha az sayıda çocuk sahibi olmak istemeleri nedeniyle de nüfus artış hızı geçmiÅŸe göre azalmıştır. Bugün Kore nüfusunun yüzde 85’i ÅŸehirlerde yaÅŸamaktadır. Güney Kore’nin ekonomisini geliÅŸtirmesi ve politik istikrara ulaÅŸması ise 1990’lı yılların ortalarını bulmuÅŸtur.

Yüksek düzeyde okur-yazarlık ve baÅŸarı ile eÄŸitime güçlü bir baÄŸlılık gösteren Kore, eÄŸitiminin kalitesi ile ünlüdür. Nüfusu 44 milyonu aÅŸan Güney Kore, göreceli olarak yeni endüstrileÅŸmiÅŸ bir ülkedir. Ãœrün, verimlilik ve 1960’lardan beri kiÅŸi başına düşen gelirde hızlı büyüme yaÅŸamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir