Zekat vermek için Ramazanı beklemeye gerek yoktur.
Zekat, muhtaç ve fakir olması durumunda, erkek ve kız kardeşler, kardeş çocukları (yeğenler), hala, dayı, teyze ve amcalar veya onların çocukları, komşular, iş arkadaşları, mahalle ve belde sakinleri vs. Müslümanlar öncelik sırasına göre zekat alabilir.
Zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak kadar malı olmayan fakirlere, hiçbir şeyi olmayan yoksullara, malından çok borcu olan borçlulara, yolda parasız kalan, elinde bir şeyi bulunmayan yolculara ve Allah yolundakilere zekat verilir. Ayrıca İslam köleliği ortadan kaldırmak için zekat imkanı sağlamıştır.
Bakmakla yükümlü olunan astlar ve üstlere ve müslüman olmayanlara zekat verilemez. Yani kendi çocuklarına, torunlarına, eşine, anne ve babasına, dede ve ninesine bir kişi zekât veremez.
Kira geliri getiren ev, dükkan, fabrika, motorlu araçlar, makine gibi malların net gelirlerinden onda biri veya brüt gelirin yirmide biri oranında zekat vermek gerekir.
Altın, gümüş, para, ticari malları ile koyun ve keçiden kırkta biri oranında zekat verilir.
Tarım ürünlerin için onda biri oranında zekat verilir. Eğer bir kimse bu ürünleri yetiştirirken para harcayarak sulama yapıyorsa yirmide biri oranında zekat verir.
İnek, manda vb büyükbaş hayvanlardan otuzda biri oranında zekat verilir.(Devenin zekatı ise 5 deve için 1 koyundur)
Türkiye’de Açlık Sınırı Bin 528 Yoksulluk Sınırı 4 Bin 979 TL Oldu