Önümüzdeki 5 yıl içinde Singapur yenilenebilir enerji sektörüne yeni yatırımlar yapılacak.
Güneş enerjisi, yakıt hücresi, akıllı ağ ve sertifikasyon alanlarında yapılacak yatırımlarla 100’den fazla yüksek nitelikli istihdam sağlanacak.
Almanya güneş enerjisi firması Gräss Energy global merkezini 2015 yılında Singapur’a taşıdı.
Accenture ve Siemens’in ortak olduğu akıllı ağ firması Omnetric Güneydoğu Asya merkezini Singapur’da kuracak.
İngiltere yakıt hücresi üreticisi Intelligent Energy global tedarik zinciri ofisini Singapur’da kuracak.
Norveç enerji danışmanlık şirketi DNV GL elektrik ağlarında kullanılan iletişim cihazlarını denemek için test merkezini Singapur’da açacak.
Singapur Ekonomik Kalkınma Kuruluyla işbirliği halinde olan Danışmanlık firması Accenture, bölgedeki enerji dağıtım şirketlerine katılan sensörler, yazılım ve diğer teknolojilerde hizmet veren bir merkezi Singapur’da kuracak.
Asya Kalkınma Bankasının Sürdürülebilir Enerji Mükemmellik Merkezi Singapur’da bulunuyor.
Bu konularda geri kalan Türkiye, dünyada en pahalı benzini kullanan ülke olarak, yenilenebilir enerji sektörüne sağlanan devlet desteğini, kaynak büyüklüğü açısından (rüzgar, güneş enerjisi ve biyokütle gibi) görece zengin olduğu alanlar olduğu gibi ulaşım sektöründe de alternatif enerjiye Ar&Ge desteği vererek dünyada yenilenebilir enerji sektöründe piyasa payını alma fırsatını yakalayabilir. Böylece hem rekabet gücüne sahip yeni teknolojiler hem de ihracat olanakları ile istihdamı artırabilir.
Türkiye’de yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği teknolojileri istihdam kaynağı olarak görülmeye başlanmıştır. Kamu ve özel sektörün işbirliğine bağlı olarak karbon salımının azaltılması yönündeki çabalar ve rüzgar, jeotermal, su enerjisi ve güneş enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji sektörüne yapılacak yatırımların orta ve uzun vadede ulaşım, inşaat, enerji tarım gibi sektörlerde yeşil işlerin gelişmesinin önünü açacağı beklenmektedir.