EY bağımsız denetim, vergi, kurumsal finansman ve danışmanlık şirketinin hazırladığı Yenilenebilir Enerji Ülke Çekiciliği Endeksi raporuna göre, enerji depolaması, sektördeki şirketler için bir diğer varlık alanı haline gelirken hükümetlerin enerji alanındaki yaklaşımları pazarı olumlu etkiliyor.
Raporda, Akdeniz havzasının enerji kriziyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Ömrünü tamamlayan nükleer santrallerin kapatılacak olması enerjisinin yüzde 53’ünü ithal eden Avrupa için önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerjinin önemini daha da artıran bir unsur olacak.
Yenilenebilir enerji için ulusal eylem planını açıklayan Türkiye bu yıl endekste bir basamak yükselerek 17. sırada yer aldı.
İlk dört sırada Çin, Amerika, Almanya ve Hindistan yer alıyor.
Türkiye’nin 61 GW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin yarısına yakın kısmını hidro-elektrik dışı kaynaklardan sağlama hedefi, daha uzun vadeli bir öngörülebilirlik sağladı. Raporda Mayıs ayında 3 GW’lık rüzgar enerjisi kapasitesi için 42 GW’tan fazla projenin önlisans için başvuruda bulunmasına da dikkat çekildi.
Yenilenebilir enerjide kapasite artışının hızlandırılması amacıyla hedeflerin net bir şekilde belirlenmesiyle depolama teknolojilerinin verimli ve etkili bir şekilde konumlandırması, bu sektöre yönelik yatırım cazibesini artıracak başlıca faktörler arasında yer alıyor.