Beslenme kurallarına uygun doğru seçim yapabilmek için yiyecekleri gruplandırmak gerekir ve yemek listesi buna göre hazırlanır.
Süt ve Mamülleri Grubu : Süt, yoğurt, peynir, çökelek
Et ve Baklagiller Grubu : Et, tavuk, balık, yumurta, karaciğer ve diğer sakatatlarla fasülye, mercimek, nohut, vs. baklagiller
Tahıl ve Yağ Grubu : Un, makarna, ekmek, bulgur, pirinç, reçel, bal, pekmez ve çeşitli yağlar
Sebze ve Meyve Grubu : Turunçgiller ( portakal, limon, greyfurt, mandalina vs. ) domates, biber, marul, lahana, karnıbahar, taze fasülye, ıspanak, elma, şeftali, kayısı, muz vs.
Günlük yemek listesi düzenlerken bu besin gruplarından yararlanılır.
Her öğünde her besin grubundan en az bir yiyecek bulundurmaya çalışınız. Ailedeki bireylerin besin ihtiyacı yaşa ve özel durumlara göre farklılıklar gösterir. Ekonomik ve taze olmasını sağlamak maksadıyla yiyecekleri mevsiminde, yani bol ve ucuz olduğu zamanlarda tüketiniz. Örneğin turfanda sebze ve meyveler hem pahalı hem de besin değeri azdır, çoğaldıkları ve ucuzladıkları zaman kullanınız. C vitaminin alındığından emin olmak için öğünlerden birinde bir defa pişmemiş sebze veya meyve yemeyi adet hale getiriniz. Sofrada sulu ve katı yiyecekler birbirini izlerse daha kolay hazmedilir. Sofranın iştah açıcı olması için masanın düzenine ve servisin itinalı olmasına ve temizliğine dikkat etmek gerekir.