Ömrünü bilime adayan bilim insanı Ebûl Hasen Sabit bin Kurre bin Zehrûn es-Sâbî el-Harrani 826’da Harran’da doğup, 18 Şubat 901 tarihinde 75 yaşında Bağdat’ta vefat etmiştir. Çok sayıda alim yetiştirmiş bir ailenin ferdi olarak çocukluğu ve gençliği Harran’da geçmiştir.
İslam matematiği’nin oluşum dönemine katkıda bulunan Harranlı matematikçilerin başında yer alır.
Cebiri ilk kez geometriye uygulayan kişidir. Trigonometri çalışmaları, bu alanın Batı’da öğrenilip yayılmasını sağlamıştır. Gökbilim, tıp, mantık, eczacılık, felsefe ve müzikle ilgili çok sayıda eserin sahibidir.
Sarayın gözlemevinde görevli bilginlerden Sâbit bin Kurrâ; matematik, tıp, gökbilim, felsefe, mantık vb. alanlarda eserler yazmış ve bu konularda yazılmış önemli eserleri Arapçaya çevirmiştir.
Sâbit Bin Kurrâ yaşadığı çağın en büyük matematikçisidir. Özellikle geometri ve trigonometri alanlarındaki çalışmalarıyla matematikte yeni bir dönemin başlangıcını oluşturmuştur.
Sayılara ilişkin çalışmaları ile yüksek dereceli denklemleri çözme yöntemleri de bu alanlarda ilk olma niteliği taşır. Dağların oluşumu, Güneş ve Ay tutulması, kızamık ve çiçek hastalığı gibi konular hakkında da eserleri vardır.