Yapay Zeka İle İnsanları Çok Büyük Deepfake Tehlikesi Bekliyor

Yapay Zeka İle İnsanları Çok Büyük Deepfake Tehlikesi Bekliyor

Yapay Zeka İle İnsanları Çok Büyük Deepfake Tehlikesi Bekliyor

Deepfake: insanların asla söylemedikleri şeyleri söylediklerini ve asla yapmadıkları şeyleri yaptıklarını gösteren yapay zeka tarafından oluşturulan son derece gerçekçi medyalardır.

Deepfake içerikleri ilk başta sadece ünlülerle ilgiliydi, ancak sıradan insanlar bile bugün kendi deepfake içeriklerini oluşturabilirler. Deepfake içeriğinin yaygın kullanımı ile halkın manipülasyonu, kişisel haklara yönelik saldırılar, fikri mülkiyet haklarının ihlali ve kişisel verilerin korunması gibi sorunlar giderek yaygınlaşmaktadır.

Bir insanın sesi ve videosunu taklit etmek artık çok kolay. Uzmanlar internet üzerinden herkese açık bir şekilde kesinlikle kişisel fotoğrafların paylaşılmaması gerektiğini belirtiyor.

Deepfake teknolojisi için DeepFaceLab gibi görsel ve işitsel sahtekarlık için kullanılan yazılımlar hakkında Türkiye’de henüz yasal bir çalışma yapılmamış durumda. Tayvan’da bu tür yazılımlar kullanarak bir kişinin görüntü ve sesini ilgili kişiden izin almadan kullananlara 7 yıla varan hapis cezalarını içeren yasa taslağı kabul edildi. 2019 yılında ABD’de deepfake ile ilgili ilk federal yasası onaylanmıştı.

Yüz ifadelerini, yüzdeki mimikleri, jestleri birebir kopyalayan bu yazılımlarla bir kişi söylemediği bir şeyi söylemiş gibi görünüyor. Sesler, tonlamalar, melodiler tamamen birebir kopyalanabiliyor.

Facebook ve tiktok videolarında bu tür sahte videolarla karşılaşınca insanlar yanılabiliyor. Bu şekilde dolandırıcılık ve sahtecilik vakaları yaşanabiliyor. Ayrıca Rusya-Ukrayna gerginliğiyle ilgili Deepfake videolar paylaşılmaya başlandı.

Türkiye’den bazı Deepfake örnekleri:

2018 Kia’dan Yapay Zeka İle Sürücüsüz Araçlarda Duygu Okuma Teknolojisi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir