Yapay Yağmur Yağdırılabilir mi
Yapay yağmur insan müdahalesi ile yağış elde etme yöntemidir.
1960’lı yıllarda ABD tarafından geliştirilen sistem günümüzde birkaç ülke tarafından tarafından uygulanmaktadır. Sovyetler Birliği bir bulut katmanı oluşturmayı denemişti.
İlk uygulamayı Irving Langmuir ve Vincent Schaefer 1940’ların sonlarında yapmıştır. Uçaktan bulutlara CO2 buzu atarak denediler. Bulut tohumlama işini Bernard Vonnegut gümüş iyodür kullanarak uyguladı (1947). Gümüş iyodür kuru buzdan (CO2 buzu) daha kolay kullanıma sahiptir ve günümüzde de halen çoğunlukla o kullanılmaktadır.
Yapay yağışta bulutlara buz parçacıkları vererek yağış oluşturulmaya çalışılır. Bulut tohumlamada; amonyum nitrat, kadmiyum iyodür, bakır sülfür, kurşun iyodür, CO2 buzu ve gümüş iyodür kullanılabilir.
Tohumlamadan 15 dakika ile 1 saat içinde yağış alınabilir. Genellikle yaz mevsimindeki kümülüs bulutları ile kışın görülen alçak bulutlar yapay yağış için uygundur.
Bir yamaçtan yükselmekte olan orografik bulutlarda bulut tohumlamanın yağış artışına neden olduğu tespit edilmiştir. Stratiform bulutları ise ince bulutlar oldukları için tohumlama ile yağış bırakır ve yok olarak yerlerini açık havaya bırakırlar.
Cenevre Üniversitesi Biyofotonik uzmanları Fransız Prof. Jean-Pierre Wolf ve İsviçreli Fizikçi Dr Jerome Kasparian, yaptığı açıklamada atmosfere gönderilen kısa lazer ışınlarının hava durumu kontrolü için çok etkili bir yöntem olduğunu ve bu şekilde yağmur bulutları oluşturabildiklerini açıklamıştı.
Cenevre’deki Rhone Nehri bölgesinde kızılötesi lazerlerle deneyler yapan ekip tarafından, değişik sıcaklıklarda, farklı nem oranlarında ve çeşitli atmosferik durumlarda, ışınların mikron boyutunda su damlacıkları oluşturduğu keşfedilmişti.
Lazer, bulut içerisinde su partiküllerinin oluşmasını ve hatta onların büyümesini sağlıyor. Lazerlerin hava araçlarına yerleştirilmesine gerek yok. Yerden gökyüzüne yansıtılan ışınlar kilometrelerce yükseklikte etkili olabiliyor. Bu araştırma sonuçları, bilim dergisi Nature Communications’ta yayınlandı.
Prof. Wolf ve Dr. Kasparian lazer sisteminin eski yöntemlerden daha etkili, kolay ve hızlı sonuçlar verdiğini belirtiyor.