Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Win Eurasia Automation Endüstriyel Otomasyon Fuarının açılışına katıldı.
Önümüzdeki süreçte, sanayi üretiminde düşük beceri gerektiren tüm rutin işlemlerin, otomasyon yoluyla yapılacağına işaret eden Işık, hatta karar alma gerektiren orta beceri seviyesindeki birçok işlemin dahi yapay zekalar tarafından yapıldığının görüleceğini aktardı.
Reel sektörün yeni nesil teknolojilere olan yoğun ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, şunları söyledi; “Her yeni teknoloji, insanların hem üretim hem de tüketim alışkanlıklarında değişikliklere neden oluyor. Ancak bazı teknolojilerin getirdiği yenilikler, çok köklü değişikliklere, özellikle üretim alanında adeta paradigma değişimlerine neden olabiliyor. İnsanlığın sanayileşme tecrübesini incelediğimizde, geride kalan 3 radikal kırılma dönemi görüyoruz. Birinci sanayi devrimi, su ve buhar gücünün mekanik enerjiye dönüştürülmesiyle yaşanmıştı. İkinci sanayi devrimi, elektrik enerjisiyle çalışan seri üretim bantlarının kurulmasıyla başladı. Üçüncü devrim, bilgi teknolojileri ve kısmen de otomasyon sistemlerinin sanayi üretiminde kullanılmasıyla yaşandı. Yeni sanayi devriminin özelliği ise nesnelerin interneti yoluyla tüm cihazlar arasındaki aşırı bağlantı ve aşırı otomasyon olacak.
Uluslararası Robotik Federasyonu araştırmalarına göre, 2015 yılında toplam 80 bin robot sanayi üretiminde kullanılıyordu. 2018 yılında bu rakamın çok hızlı bir artışla 2,3 milyon olması, bunun da yarıdan fazlasının Asya ülkelerinde kullanılması bekleniyor. 2020’de ise robot sayısının 3 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
Otomasyon sadece sanayi üretimini değil, diğer sektörleri de muhakkak etkileyecek. Otomatik raporlama ve sanal asistan sitemleriyle, birçok büro işini yürütmek mümkün olabilecek. Finansta portfolyoları yapay zekalar yönetecek, sigortada basit hasar tespitlerini robotlar yapabilecek. Geçmişi incelediğimizde, insanlığın çok uzun zamandan bu yana robotlara ilgi duyduklarını görüyoruz.
Günümüzde ise elektronik ve yazılım sistemlerinden beslenen ve her geçen gün gelişen bir robot teknolojisine şahit oluyoruz. Önümüzdeki en önemli gelişme ise, hiç şüphesiz yeni robot teknolojilerinin yapay zeka kaynaklı olmasından kaynaklanıyor.
Yani robotlar artık, belli eylemleri sistemli bir şekilde tekrar eden varlıklar değil, adeta düşünen, farklı durumlara nasıl tepkiler vereceğini keşfeden, problem çözen eşyalar olacak.
Bu sistemleri kullanan bütün sektörler, daha verimli ve kaliteli işlemler yürütecektir. İşletmelerin, fabrikaların, kamu kurumlarının optimum düzeyde çalışması, ülkemizin yüksek gelir seviyesine ulaşmasını sağlayacaktır. Bu teknolojileri öyle veya böyle kullanmak zorundayız ve kullanacağız. İşte bu noktada karşımıza iki seçenek çıkıyor.
Ya bu teknolojileri dünyadan satın alacak ve öyle kullanacağız veya bu teknolojileri kendimiz geliştireceğiz, ihtiyaçlarımızı yerli imkanlarla karşılayacağız ve hatta bu ürünlerin ihracatından da gelir elde edeceğiz. Her alanda olduğu gibi, bu kilit teknoloji alanlarında da hem Ar-Ge çalışmalarını desteklemek hem de yerli üretimi artırmak için çok değerli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.