Yamuk Pisa Kulesi Yıllardır Depremlerden Nasıl Hiç Etkilenmedi

Yamuk Pisa Kulesi Yıllardır Depremlerden Nasıl Hiç Etkilenmedi

İtalya’da yamukluğuyla ünlü Pisa Kulesi, inşa edilirken kasten eğik yapılmamıştı ama altındaki zeminin yumuşaklığı nedeniyle zamanla yan yatmaya başladı. Yaklaşık 56 metre yüksekliğindeki kule yaklaşık 4 metre yana doğru eğilmiş durumda.

Pisa Kulesi yapılışından itibaren aradan yıllar geçmesine rağmen depremlerde yıkılmadı. Tehlikeli bir biçimde eğik duran ve zar zor ayakta kalmayı başaran yapının en ufak bir depremde bile yıkılacağı düşünülebilir ancak Pisa Kulesi yüzyıllardır depremleri hasarsız atlatıyor. Kulenin inşası 1173 yılında başlayıp aralıklarla 200 yıla yakın sürerken, Pisa şehri civarında 1280 yılından beri dört büyük deprem oldu.

Bu konuyla ilgili üniversitelerden çok sayıda araştırmacı bir araya gelerek kulenin depremlerden nasıl hasarsız çıktığı üzerine yaptıkları çalışmalarda, kulenin sismik etkinlikler sırasında zarar görmemesini sağlayan şeyin yan yatarak yıkılmanın eşiğine gelmesine sebep olan şeyle aynı olduğunu göstermiş yani yumuşak zemin.

Araştırmacılara göre, kule depremler sırasında zeminle birlikte titreşmiyor bu yüzden sismik etkinlikleri hasarsız atlatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir