Amerikan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, yalan haberler sosyal medyada altı kat daha hızlı yayıldığı tespit edildi. Araştırmaya bot olarak belirtilen sahte hesaplar dahil edilmedi.
Yalan haberlerin sosyal medyada paylaşılma ihtimali doğru haberlere göre yüzde 70 daha fazla.
Sosyal medyada paylaşılan 10 yıllık haberin incelendiği araştırmada, yalan haberlerin çok daha çabuk yayılarak uzak coğrafyalara ulaştığı görüldü.
Bir yalan haber ortalama 10 saatte bin 500 kullanıcıya ulaştığı saptanırken, doğru haberlerin aynı kitleye ulaşma hızı 60 saat alıyor.
Ayrıca yalan bilgi, doğru bilgiye oranla ortalama olarak yüzde 35 daha fazla kişiye ulaşıyor. Araştırma için seçilen haberlerin, üçte ikisinin yalan olduğu saptandı.
Araştırmada sosyal medyada en çok kişiye ulaşan üç yalan haber sıralandı. Bu haberler, 2015’teki Paris saldırısı sırasında kahraman ilan edilen Müslüman güvenlik görevlisiyle ilgili çıkan haber, ESPN’nin cesaret ödülüne layık görülen Caitlyn Jenner’a rakip ismin Irak’ta savaşmış bir gazi olduğu yönündeki haber ve The Simpsons adlı çizgi dizinin 2000 yılında yayınlanan bir bölümünde Trump’ın başkanlık koltuğuna oturacağıyla ilgili yapılan yalan haberler oldu.