Türkiye’de son zamanlarda bilgisayarları kilitleyerek para ödenmesi karşılığında kilidi açacağını iddia eden fidye yazılımları çok can sıkıyor. Bu tür yazılımlar cihazlara bulaştığında bilgisayarı ve dosyaları kilitliyor.
Bu zararlı yazılımlar internet suçluları tarafından hedefinde olan kişi veya kişilerin ilgisini çekecek bir bağlantı veya dosya içeren sahte bir mail gönderiyor. Maili açan ve içindeki internet adresine tıklayanlar zararlı dosyayı cihazlarına indirerek bulaştırıyor. Ancak kullanıcı bilgisayarındaki dosyalar kilitlenene kadar zararlı yazılımların bulaştığını fark edemiyor.
Dünya çapındaki internet suçluları bu konuda en çok İspanya, Fransa, Türkiye, İtalya ve İngiltere gibi ülkeleri hedef alarak saldırılar yaptı. Dünya çapında en çok İtalya saldırıya uğrarken ikinci ülke Türkiye oldu.
Zararlı yazılımların bilgisayarlara bulaşmaması için gelen maillerin kim tarafından gönderildiği mail gönderici detaylarına bakılarak kontrol edilmeli ve yabancı maillerden gelen bağlantılara tıklanmamalı bilgisayarda antivirüs programları bulundurulmalı.
Trend Micro’nun tavsiyeleri ise şu şekilde;
Bilgisayarda otomatik çalışan uygulamalar iptal edilmeli. Müzik ya da video dosyasını otomatik başlatma seçeneğini işaretlerseniz zararlı yazılım buraları kullanarak bilgisayara otomatik yerleşir. Bilgisayarda otomatik başlatılan tüm uygulamaları iptal edin.
Akıllı telefon yada maillere gönderilen hediye vb. teklifleri mail göndericinin kaynağını kontrol etmeden açmayın.
Yeni çıkan her uygulamayı indirmeyin, güvenli olup olmadığı ya da zararlı yazılım içermediği belli olduktan sonra cihazınıza yükleyin. Google bu tip bir uygulamanın yüzbinlerce kişinin şifresini çaldıktan sonra kütüphanesinden kaldırdı.
Sosyal medya hesaplarınızı herkese açık tutmayın ve yabancı kişilere erişimi kapatın.