Vietnam sendromu, Amerika’nın üçüncü dünyada küçük bir devleti yenememesinin ötesinde bir anlama sahiptir.
Vietnam, herhangi bir Vietnamlının hatırlayabileceği zamandan beri çeşitli saldırılara ve işgallere uğramış savaş yorgunu bir ülkedir. Fransızların ardından 1940’ların başında Vietnam, bu kez de Japonlar tarafından ele geçirildi. Japonların çekilmesinden sonra Fransız ve İngiliz hakimiyeti, Çin ve Sovyetler Birliği ile birlikte yeniden görüldü. Ulusal bir hükümet kurmak için ayaklanan Vietnamlılar ise şiddetle bastırıldı.
Fiili olarak zaten bölünmüş durumda olan Vietnam’ın iki ayrı hükümeti ile Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, Sovyetler Birliği, Çin, Laos, Kamboçya’nın katılımlarıyla 1954’de gerçekleştirilen Cenevre Konferansıyla resmen ikiye bölündü.
1965 yılına kadar dolaylı olarak Güney Vietnam hükümetine destek verilirken, bu tarihten sonra Amerika, bölgeye gönderdiği birliklerle savaşı bizzat kendisi yürütmüştür. Vietnam savaşını bir itibar meselesi haline getiren Amerika için bir hezimet olmuştu ancak, televizyonlara yansıyan görüntüler özellikle Amerikan kamuoyunu derinden etkilemiş ve çekilme kararının alınmasında önemli rol oynamıştı.
Amerika 1968’de çekilmeye karar verdiğinde bölgedeki Amerikan askeri sayısı yarım milyonu geçmişti. Bu savaş, Amerikan ulusu üzerinde derin psikolojik izler bırakmıştır.
Vietnam başarısızlığı, Amerika’nın üçüncü dünyadaki yerel çatışmalara müdahalesine destek verme konusunda Amerikan vatandaşları arasında yaygın bir isteksizlik uyandırmıştır.
Vietnam savaşı çok çetin geçtiği kadar iki tarafın da birbirine acımadığı bir savaş olarak akıllara kazınmıştır. Vietkonglar Amerikan askerlerine akla gelebilecek her türlü işkenceyi yapmaktan geri kalmamış, keza Amerikan askerleri de yakaladıkları Vietkonglar’ı diri diri helikopterle alçaktan atmışlardır.
Amerika’dan 19 bin km uzaklıkta cereyan eden savaş, televizyon sayesinde Amerikalıların oturma odalarına taşınmıştır.
Vietnam Savaşı’nda Amerika halkına savaşın gerçek kanlı yüzü gösterildi. Bunun üzerine bir de savaşın uzun sürmesi eklenince halk sıkıldı, duyarsızlaştı ve savaşın amaçlarına karşı olan güvenini kaybetti.
1960’lardan itibaren Vietnam Savaşı yaygın halk muhalefetini ortaya çıkartmış ve Amerikalı gençler arasında haksız bir savaşa karşı bir duruş ortaya çıkmıştı. 1970’lere gelindiğinde ise nüfusun yüzde 60’ı savaş karşıtı olmuştur.
Vietnam Savaşı uzun ve kanlı bir savaş oldu. Hanoi hükümeti, 21 yıl süren çatışmalarda Kuzey ve Güney’de toplam 4 milyon sivil ile bir milyondan fazla komünist savaşçının hayatını kaybettiğini söylemiştir.
Vietnam 1,5 milyon yurttaşını ve zehirlenme sonucu topraklarının 3’te birini kaybetmesine rağmen savaştan galip çıktı.
Amerikalılar ise bölgede 60 bin ölü bırakırken, savaş sonrası Vietnam’dan ülkelerine dönen askerlerin önemli bir kısmı da intihar ederek yaşamlarına düşman kurşunlarıyla değil de kendi elleri ile son verdi.
Amerika’nın Vietnam’ı bölme planı suya düşerken, Kuzey Vietnam ve Güney Vietnam 1975 yılında birleştiler.
Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti Nerededir Vietnam Hakkında Bilgi