Video Paylaşım Sitelerindeki Ürün Tanıtım Kutu Açma Videoları Tüketicilerin Satın Alma Kararını Etkiliyor

Video Paylaşım Sitelerindeki Ürün Tanıtım Kutu Açma Videoları Tüketicilerin Satın Alma Kararını Etkiliyor

Video paylaşım sitesinde çocuklar başta olmak üzere 100 milyonlarca kişi tarafından merakla izlenen ve ürün satın alımlarını etkileyen kutu açma video gösterim sayısı 72 milyona yaklaşırken bunların yaklaşık 80 bini Türkçe içerikli. Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 95’i elektronik ürünleri satın almadan önce ilgilendiği markalar ve ürünler hakkında sosyal medyada bilgi aradığı ve yüzde 90,5’inin sosyal medyadaki tüketici elektroniği ile ilgili içeriklerin, yanlış bir satın alma kararı verme riskini azalttığını belirtiyor.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay şunları ifade etti; “İngilizcesi unboxing olan ürün incelemesi için kutu açma videoları, en basit haliyle, kadrajda sadece iki elin ve ambalajı açılan ürünün göründüğü örneklerle ortaya çıktı.

Bu tarz paylaşımlar, zamanla ürünün sahibi ve genellikle de konunun uzmanı olan bir kişinin ürünün ambalajını açarken izlenimlerini paylaşmasına dönüştü. İlk örnekleri 2011 yılında görülmeye başlasa da asıl popülerliğini 2013 yılından itibaren yakaladı. Temel amaç, ayakkabıdan telefona kadar aklınıza gelebilecek herhangi bir ürünü raftan alıp neredeyse hiçbir müdahalede bulunmadan adım adım kutusundan çıkarmak ve bu esnada ürünü tanıtmak.

Örneğin bir akıllı telefon satın alırken paketin içindeki kulaklığın kalitesi veya verilen aksesuarların niteliği önemli bir bilgi. Alternatif ürünler arasından hangisini tercih edeceğimize bunun gibi bilgileri edinerek karar veririz. Kutu açma videoları, tüketicilerin bu ihtiyacını karşıladığı için oldukça fazla ilgi görüyor. Kutu açma videolarının pek çoğu oldukça gösterişsiz hatta amatör koşullarda üretilirken, son yıllarda videoları 1,8 milyar kez izlenen Unbox Therapy gibi dekor, müzik ve mizahi unsurlar ile kendi üslubunu yakalayan kanallar da ortaya çıktı. Hatta sıra dışı olmak isteyenler, uçan bir jetin içinde, su altında kutu açma ya da evcil hayvanların kutu açtığı videolar yayınlamaya bile başladı. Diğer sosyal medya mecralarında da bu konuda milyonlarca içerik mevcut.

Çocuklar bir saatlik bir ürün açma videosunu sıkılmadan izleyebiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri, 2015 yılında yayına başlayan ve 6 yaşındaki Ryan’ın oyuncak inceleme videolarından oluşan Ryan ToysReview kanalı. Kanal 2017 yılında 11 milyon dolarlık net gelire ulaştı. Ryan’ın kanalında, videolarını bugüne kadar 800 milyondan fazla kez izleyen 10 milyon aktif takipçi var. Çocukları, teknoloji meraklıları ve kozmetik ürün tüketicileri izliyor.

Kutu açma videosu izleyen tüketicilerin yüzde 62’sinin bu videoları belli bir ürün hakkında araştırma yaparken izledikleri ortaya çıkmış. Güzellik ürünlerini alanların yüzde 66’sı, kutu açma videolarının alacakları ürünü kafalarında canlandırmalarına yardımcı olduğunu ifade etmiş” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir