Video Oyunu Oynama Bozukluğu Hastalığı Nedir

Video Oyunu Oynama Bozukluğu Hastalığı Nedir
Video Oyunu Oynama Bozukluğu Hastalığı Nedir

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Uluslararası Hastalık Sınıflandırması’na dahil edilen video oyunu oynama bozukluğu, video oyunların çevrimiçi veya çevrimdışı ortamda sürekli ve tekrarlayan şekilde oynanması olarak tanımlanıyor.

Video oyunu oynama ile ilgili davranışlar örneğin uzun süre oyun oynama ya da oyunu bir türlü bırakamama gibi davranışlar kontrol edilemiyorsa, günlük işler ya da günlük yaşamda ilgi duyulan diğer uğraşılardan daha fazla öncelik video oyunlarına veriliyorsa, olumsuz sonuçlar ortaya çıkmasına rağmen video oyunu oynamaya devam ediliyor ve oynama sıklığı artırılıyorsa video oyunu oynama bir hastalık olarak kabul ediliyor ve belirtiler 1 yıl ve üzeri devam ediyorsa video oyun oynama bozukluğu tanısı konuluyor.

Video oyunu oynama bozukluğu bir bağımlılıktır. Video oyunlarındaki kazanılan ödül ve hissedilen tatmin duygusu, beyinde dopamin salgılanmasını tetikleyerek bağımlılığa dönüştürüyor.

Çeşitli cihazlarla uzun bir süre oynanan video oyunları bağımlılık dışında; görme bozukluklarına, el bileği, boyun ve omurgadaki eklemlerde hasarlara, uyku problemlerine, sosyal iletişim becerilerinde bozukluklara ve vücuttaki toplardamarlarda uzun süre hareketsiz kalma nedeniyle oluşan kan pıhtısının akciğer damarlarını tıkaması sonucu ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. İnsanlar henüz bu tehlikenin farkına varabilmiş değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir