Uzun Yıllar Saç Boyası Kullanan Kadınlarda Kanser Riski

Uzun Yıllar Saç Boyası Kullanan Kadınlarda Kanser Riski

Uzun Yıllar Saç Boyası Kullanan Kadınlarda Kanser Riski

Araştırma raporlarına göre saç boyası üretiminde, kanserojen yapıda olan yaklaşık 30’a yakın değişik kimyasal kullanılmaktadır.

Yıllarca saç boyası kullanmış 45 yaşın üzerindeki kadınlarda yapılan araştırmada, göğüs kanseri risklerinin daha fazla olduğu görüldü.

Perma ve yarı perma özellikli saç boyalarının ise Hodgkin hastalığı, lenf, ilik, kan ve meme kanseri hastalıkları ile bağlantılı olabileceği belirtilmektedir.

Özellikle koyu ve siyah, kahverengi ve kızıl renkli boya ve permaların, lenf kanseri ve kan kanseri riski taşıdığı belirtilmektedir.

İtalya‘da yapılan bir araştırmaya göre 15 yıldan fazla bir süredir düzenli aralıklarla saç boyası kullanan kadınlardaki lenfoma kanser gelişim riskinin, hiç saç boyası kullanmayan ya da 15 yıldan daha az süre kullananlara göre daha yüksek çıktığı saptanmıştır.

Saç boyaları çok zorunlu olmadıkça kullanılmamalı veya bitkisel içerikli ürünler tercih edilmelidir.

Doğal olduğu iddia edilen ürünlerde sertifikalar kontrol edilmelidir. Organik olanların içerisinde bile kimyasal olduğu belirtiliyor. Sentetik koku, renk ve parafin ve petrolden üretilen hammaddeler içermemeli. Saç boyası üretiminde kullanılan 20’nin üzerinde kimyasal Avrupa ülkelerinde yasaklanmış durumda.

Emziren annelerin ise kesinlikle saç boyası kullanmamaları gerekiyor. Saç boyası ve deodorant gibi kanserojen madde içeren ürünlerin doğrudan anne sütüne karıştığı ispatlanmış durumda.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir