Üzgün İnsanlar Mavi ve Sarı Dalga Boyundaki Renkleri Göremiyor

Üzgün İnsanlar Mavi ve Sarı Dalga Boyundaki Renkleri GöremiyorÜzgün İnsanlar Mavi ve Sarı Dalga Boyundaki Renkleri Göremiyor

Amerikan Rochester Üniversitesi Psikoloji Bölümü araştırmacıları, duygularla, renk algısı arasında yakın bir ilişki olduğunu savunuyor.

Kendini üzgün hissedenlerin, mavi ve sarı dalga boyundaki renkleri doğru bir şekilde ayırt edemedikleri ortaya çıktı.

127 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada öğrenciler karışık olarak 2 gruba ayrıldı. A grubu öğrencilere komedi izletilerek, pozitif ve neşeli bir havaya girmeleri sağlanırken, B grubu öğrencilere hüzünlü bir video izletildi. Ardından, 48 ardışık ve solgunlaştırılmış renk bandından hangilerinin kırmızı, sarı, yeşil ve mavi olduklarını ayırt etmeleri istendi.

B grubu öğrenciler kendilerini mutsuz hissettiği için renk ayırt etme testinde daha başarısız oldu.

Bulguları tekrar değerlendirmek amacıyla, araştırmacılar bu kez 130 farklı öğrenciye testi tekrar uyguladı ve test sonucu yine aynı çıktı.

Araştırmacılara göre bu, sonuçlar mutsuzlukla, mavi ve sarı aralığındaki renkleri algılama arasında yakın bir ilişki olduğuna işaret ediyor. Renklerin algılanmasında beyinde salgılanan ve tatmin ya da mutluluk duygusu sağlayan önemli bir sinyal iletici dopaminin ruh hali, hareket, hafıza işlevleri arasında rol oynayabileceğini ve dolayısıyla duygularla da alakalı olabileceğinden söz ediliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir