Uzaya açılan ülkelerin sayısının artmasıyla uzay üslerinin de sayısı arttı.
Hindistan : Hindistan son yıllarda uzay çalışmaları konusunda hızlı bir gelişme içinde. Ünlü biliminsanı Vicram Sarabhai’nin adının verildiği uzay üssünde Hindistan Uydu Programı için yapay uydular geliştiriliyor. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) uzaya göndereceği araçları Satish Dawan Uzay Üssü’nden fırlatıyor.
Brezilya : Dünya’yla eş zamanlı dönecek uyduların ekvatorda dünya yörüngesine oturmaları bekleniyor. Uzaya fırlatılan roketler ekvatora ne kadar yakın olursa Dünya’nın dönüş hızından o kadar fazla yaralanabiliyorlar. Bu anlamda Brezilya’nın Alcantra kentinde bulunan fırlatma merkezi, ekvatora 2 derece uzaklıkta olduğu için en avantajlı konumda. 1983 yılında kurulan üs, coğrafi avantajlarından dolayı başka ülkelerden gelen fırlatma taleplerini de karşılıyor.
Pakistan : Küçük bir kıyı kasabası olan Sonmiani’de kurulan uzay üssü Karaçi’nin 45 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Önceleri katı yakıtla çalışan balistik füzeler için kurulan bu üs, 1990’lı yıllarda modernleştirilmiş ve uzay yolculukları için elverişli hale getirilmiş.
Japonya : Japonya uzay çalışmalarını Tanegeshima Adası’na kurduğu uzay üssünden yürütüyor. Bu üste ağırlıklı olarak uyduların üretimi, denenmesi fırlatılması ve roketlerin motorları için denemeler yapılması gibi etkinlikler gerçekleştiriliyor. Japonya’da faaliyet gösteren bir diğer üsse, Japon Uzay Araştırmaları Ajansı’nın 2003 yılından beri kullandığı Uchinoura Üssü. Önceleri adı Kagoshima Üssü olarak bilinen merkez, sonradan Uchinoura kentinin adıyla anılır oldu. Geçmiş yıllarda farklı modellerde roket denemeleri yapılan üste, günümüzde de M-V roketlerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.
Çin : Yeni bir uzay üssü kuracağını açıklayan Çin, uzaya gönderdiği uyduları için çeşitli üsler kullanıyor. Bunların en tanınanları, Taiyuan, Wenchang ve Xichang uydu fırlatma merkezleri.
Kimi ülkeler uzay aracı üretiminde uzmanlaşmışken kimileriyse yerden uzaya destek verme konusunda görevler üstlenmiş. Uzay üsleri arasında en ünlülerinden biri Baykonur Uzay Üssü. Kazakistan’ın Baykonur kentinin 320 km güneydoğusunda kurulmuş olan üs, dünyanın en eski ve en büyük üssü olma özelliğini taşıyor. Kentten bu kadar uzak olmasına karşın üssün Baykonur adını taşımasını nedeni Sovyet yönetiminin zamanında bir yanıltma unsuru olarak bu ismi vermiş olması. Kozmodrom olarak da bilinen Baykonur Uzay Üssü’nde bir düzineden fazla fırlatma rampasının yanı sıra beş kontrol kulesi ve dokuz farklı kontrol merkezi bulunuyor. 2 Haziran 1955’te hizmete giren üssün genişliği kuzeyden güneye 80 km, doğudan batıya 130 km. Yapımında askerlerin çalıştığı üssün tamamlanması iki buçuk yıl sürmüş. Üs yakınlarına, çalışanların ve ailelerinin kalması amacıyla Tyuratam (Sovyet dönemindeki adı Leninsk) kenti kurulmuş. Rus insanlı uzay araçları ve uzay sondaları Baykonur Uzay Üssü’nden fırlatılmış. Uzay tarihinde yer alan birçok önemli uçuşun başlangıç noktası Baykonur olmuş.
Sovyetler Birliği’nin dağılması ardından Baykonur üssü, Kazakistan Cumhuriyeti sınırlarında kaldı. Bununla birlikte Rusya Federasyonu yıllık 115 milyon dolar kira bedeli ödeyerek üssü 2050 yılına kadar kiraladı. Rusya Federasyonu’nun uzay görevleri bu üsten yürütülmeye devam ediyor. Yetkililer Baykonur Uzay Üssü’nün yapımından bugüne değin, yaklaşık 1100 fırlatma yapıldığını söylüyorlar.
Dünyadaki uzay üsleri arasında en ünlü olanlarından biri de Avrupa Birliği ülkelerinin uzay çalışmalarını yürüttüğü Avrupa Uzay Ajansı ESA’ya ait olan Fransız Guyanası’ndaki üs. Bu üssün bulunduğu yer 1964 yılında Fransız Uzay Ajansı GNES için bir üs kurulması amacıyla seçilmişti. 1968’de faaliyete geçen üssün kullanımı 1975’te ESA’nın kurulmasının ardından, diğer proje ortaklarına da açıldı. Bunun yanı sıra Avrupa Birliği üyesi olmayan başka ülkeler de buradan belli bir ücret karşılığında yararlanabiliyor.