Uyumayan Bebeklere Ferber Yönetmiyle Uyku

Uyumayan Bebeklere Ferber Yönetmiyle Uyku

Bebeklerin az uyuma ya da uykuya zor geçmeleri anne ve babalarını yorabiliyor.

Amerikalı doktor Richard Ferber tarafından geliştirilen uyku eğitimi modeliyle bebeklerde bu sorun ortadan kalkıyor.

Ferber Yöntemi, 4 ay ve üzeri bebekler için tavsiye ediliyor. Kontrollü ağlatma, uykuya dalmanın bir parçası.

Bir uyku rutini oluşturma gerekiyor. Örneğin bebeği yatırmadan önce bezi değiştirebilir, pijaması giydirilip öyle yatırılabilir ya da uyutmadan bir süre önce ona hep aynı ninni söylenebilir. Yani bebeğe uyku öncesi bir alışkanlıkla uyuma vaktinin geldiğini hissetirmek gerekli.

Ferber Yöntemine geçmeden önce ilk gün, bebek her zaman uyuduğu saatten yarım ya da bir saat geç yatırılmalı.

Bebek beşiğe yatırılmalı ve uyandığı yatırıldığı yer de aynı olmalı. Bebeği öpüp, ona İyi uykular deyin ve odadan çıkın. Ağlamaya başlayacak ancak ağlar ağlamaz yanına gitmeyin, 3 dakika bekledikten sonra yanına gidin. Yanına gittiğinizde ışığı açmayın ve bebeği kucağa almayın. Kısık bir sesle sırtını okşayın, ellerini tutun ve en fazla 1 dakika kaldıktan sonra tekrar İyi uykular dedikten sonra odadan çıkın.

Bebek muhtemelen yeniden ağlayacaktır. Bu sefer 5 dakika bekledikten sonra odasına girin ve aynı şeyleri yapıp tekrar çıkın. Bebek uyuyana kadar bu aşamaları tekrarlayın ve dışarıda bekleme süresini her seferinde 1-2 dakika uzatın.

Genellikle 2. gece uyumaya karşı daha çok direnç gösterip daha çok ağlayan bebekler, 3. gece ilk 5 dakikada uykuya geçip, dördüncü gece ağlamadan uykuya dalabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir