Uyumak İçin Beyin Gerekmiyor Bilinen Pek Çok Şey Yanlış

Uyumak İçin Beyin Gerekmiyor Bilinen Pek Çok Şey Yanlış

Uyumak İçin Beyin Gerekmiyor Bilinen Pek Çok Şey Yanlış

Uyku için merkezi sinir sistemi gerekmiyormuş. Uyku ile bilinen pek çok bilgi çöpe gitti. Yapılan araştırmalara göre beyni olmayan denizanasının uyuduğu görüldü. Üstelik denizanalarının bazıları uyanırken zorlanıyor.

Caltech (California Teknoloji Enstitüsü) mezunu üç genç araştırmacı, beyni olmayan ama halka biçimli sinir sistemine sahip basit bir denizanasının da uyuyabildiğini görmek için özel akvaryum yaptırarak kamera sistemiyle 23 denizanasını bir hafta boyunca gece gündüz izledi.

Bu canlıların nabızları gün boyu dakikada 60 iken, geceleri dakikada 39’a düşüyor. Bu düşük nabzın uyku kaynaklı olup olmadığını anlamak için yerleri değiştirildi. Denizanaları bu yer değişimine uyandıklarında uyku sersemliği yaşadıkları için hemen cevap vermedi. Belli bir süre sonra hemen en sevdikleri yer yani akvaryumun diplerine gitti.

Bazılarının uykusu 20 dakikada bir su fışkırtılarak bozuldu. Ertesi sabah uykusu bozulan denizanalarının pek hareketli olmadıkları görüldü ancak bir sonraki gün tamamen toparlandıkları görüldü. Son olarak, araştırmacılar denizanalarına uykuyu tetikleyen melatonin verdi. Bu maddeyle denizanaları kendinden geçti. Araştırma raporlarına göre, denizanaları aynı insanlar gibi uyuyor.

Sinirbilimci Anders Garm, bu davranışı açıklayan uykudan başka bir mekanizma olmalı, diyor.

Araştırma sonucuna göre uykuya ihtiyaç duyan sadece beyin değil, bağımsız sinir hücreleri de uyku istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir