Uykusuz Araç Sürmek Alkollü Araç Sürmeyle Eşdeğer

Uykusuz Araç Sürmek Alkollü Araç Sürmeyle Eşdeğer

AAA Trafik Güvenliği Kurumu tarafından yapılan araştırmaya göre 5 saatten az uyuyan sürücüler, trafikte alkollü araç kullanan sürücüler kadar kaza yapma riski taşıdığı tespit edildi.

Amerika’da 2005-2007 yılları meydana gelen, 7 bin 234 sürücünün karıştığı 4 bin 571 kaza incelendi. Araştırma sonucunda 6-7 saat arasında uyuduktan sonra yola çıkan sürücülerin kaza yapma olasılığı, 7 saatten fazla uyuyan sürücülerin kazaya karışma ihtimalinin 1,3 katı olduğu ortaya çıktı. 7 saat üzerinde uykuya oranla kaza oranı, 5-6 saat uyku sonrasında yola çıkan sürücüler için 1,9 kata çıktı.

4-5 saat arasında dinlenip direksiyon başına geçen sürücülerde kaza yapma olasılığı 4,3 kat oldu. 4 saatin altında uyku ile yola çıkmak ise kaza riskini 11,5 kat artırıyor.

Yeterince uyumadan yola çıkanlar trafikteki diğer insanları tehlikeye atıyor.

Türkiye’deki kazaların büyük bir kısmı dikkatsizlikten meydana geldiği göz önüne alınırsa, yola çıkmadan önce yeterince uyku uyunmadığı anlaşılıyor. Trafik polislerinin alkol denetimi dışında, uykusuzluk ve yorgunluğun yoğunlaştığı sabah ve akşam saatlerinde sürücülerde uyku denetiminin sıklaştırması gerekiyor.

Uyku denetimi sürücülerin olumsuz etkilendiği 04.30-06.30 ile akşam üzeri 18.00-20.00 saatleri arasında yapılıyor.

Yorgun sürücüler, kısa süreli araçtan indirilerek, araç içindeki havanın değişmesi ve sürücünün hareket ederek kan dolaşımının normale dönmesi sağlanıyor. Yorgunluk, uykusuzluk tespit edilen sürücüler ise Bölge Trafik İstasyonları’nda dinlendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir