İyi ve kaliteli bir uyku pek çok hastalığın oluşmasını önler. Kaliteli ve derin bir uykuda vücut yenilenir ve zindelik kazanır.
Pek çok insan yatakta nasıl yatması gerektiğini bilmediği için uykusuzluk sorunu yaşıyor. İnsan vücudunda kalp sol tarafta yeraldığı için mutlaka yatağa sağ tarafa dönük yatılmalıdır. Doğru şekilde yatınca dolaşım hızlanır ve strese karşı koruma sağlar. Kadınlarda selülit’in oluşması dolaşım bozukluğundan kaynaklanıyor.
Hangi tarafa yatılırsa o yönde bulunan burun deliği tıkanır ve diğeri açılır. Uyurken solunum bu şekilde sağlanır. Sağ tarafa yatıldığında sağ burun deliği tıkanıp sol burun deliği açılarak solunum yapıldığında parasempatik sinir sistemi faaliyetleri artar, kalp hızı yavaşlar, tansiyon düşer ve mide ile bağırsak faaliyetleri yavaşlar. Böylece kalp daha az yorularak uykuya dalış daha çabuk olarak daha iyi bir dinlenme sağlanır.
Ancak sol tarafa dönük yatılırsa bu kez sol burun deliği tıkanarak sağ burun deliğinden nefes alınacak, bu durumda kalp atış hızı artarak, kalp daha fazla yorulacak ve uykuya dalma zorlaşacak. Kalp atış hızı, tansiyon, heyecan ve dikkatin artmasına neden olacak ve uykuya mani olacak böylece vücut daha çok yıpranacak. Uykuya dalabilmek için tansiyonun mutlaka düşük olması gerekir. Yüksek tansiyon olduğu zaman uyku gelmez.
Sırtüstü yatılırsa uykuya dalma zorlaşabilir. Bu şekilde yatıldığı zaman iki burunda açık olacağı için parasempatik sistem uyarılmayacak ve mide ile bağırsakların çalışması biraz daha zorlaşacaktır.
Yüzüstü yatılırsa bu şekilde uyumak mümkün olmamakla birlikte kalp, akciğer ve mide baskı altında kalacağı için ciğer ve mide sıkışarak rahatsızlık verecektir.
Yapılan araştırmalarda en faydalı biçimde yatağa yatış şekli vücudun sağ tarafına yatarak ayakları vücuda doğru çekerek uyumadır. Bu şekilde yatarak mide ve bağırsaklar korunuyor ve vücuttaki sindirim kolayca tamamlanıyor böylelikle yanlış yatış nedeniyle çekilen uykusuzluk sorunu ortadan kalkıyor.