Uygun kombiyi nasıl seçeriz?

Uygun kombiyi nasıl seçeriz?
Kombi Seçerken Dikkat Edilecekler;
Isı kaybı
Evin izolasyonu
Evin yönü
Duvar malzemesi
Yüksekliği
Pencere tipi ve büyüklüğü vb. kriterlere göre değişir.

Uygun kombi seçimi için evin ısı kaybının hesaplanıp buna uygun olarak her odaya uygun radyatörlerin yerleştirilmiş olması en ideal şarttır.

Radyatörlerin seçimi yapılırken, yayacağı ısının içinden geçen sıcaklığa bağlı olacağı unutulmamalıdır. Düşük sıcaklığa göre radyatör seçimi yapıldı ise yoğuşmalı kombiler rahatlıkla seçilebilir.

Evin ısı kaybı ısıtma cihazı seçilirken önemli bir kriterdir. fakat kombi kapasiteleri sıcak su kullanım kapasitesine göre belirlenir.

Örnek vermek gerekirse ortalama 100 metrekare bir evin ısı kaybı 10-12 kW civarındadır. Bu kayıp iyi izolasyonla 5 kW olabilir.

Kombi kapasiteleri 20-24-28 kW civarındadır. Bunun nedeni kullanım suyunu ısıtmak için mehali ısıtmaktan daha fazla enerji gerekmesidir. Bu noktada evin ısı kaybı çok düşük ise; örneğin 5 kW, ama alacağımız kombi 24 kW kapasiteli ise mümkün olduğunca modülasyon aralığı geniş kombiler seçilmektedir. Bunun faydası, gerekli olandan daha fazla enerjiyi üretmeyerek yakıt tüketimini azaltmaktır.

Evde kullanım suyu ihtiyacı yüksek ise, yani evde 2-3 banyo var ve aynı anda kullanılma olasılığı yüksek ise yüksek kapasiteli kombiler seçilmelidir. Örn; bir duştan dakikada 8 – 10 litre su akacaktır. Dakikada 10 litre sıcak su ısıtmak için teorik olarak 24 kW kapasite ihtiyacı vardır. Bu tip tavsiyeler uzman ısıtma montajcıları tarafından verilebilir. Bu nedenle kombi almadan önce ısıtma konusunda uzman bir Buderus tesisatçısına danışmakta fayda vardır.

Hermetik kombiler yanma havasını dışarıdan alan fanlı cihazlardır. Yaygın olarak konvansiyonel kombiler hermetik kombiler olarak isimlendirilse de hem yoğuşmalı hem de konvansiyonel kombiler hermetik baca sistemine sahip olabilir.

Konvansiyonel kombiler doğalgazı yakar ve dışarı atarlar. Atık gazın içer,sindeki su buharını yoğuşturarak yoğuşma enerjisinden faydanmazlar. Dolayısıyla yakıt tüketimleri yoğuşmalı kombilere göre daha yüksektir. Ancak yeni nesil Buderus konvansiyonel kombiler modülasyonlu fan, oda sıcaklığına göre kontrol gibi özellikleri ile daha yüksek verimli olarak geliştirilmişlerdir.

Yoğuşmalı kombiler konvansiyonel kombilere göre ortalama yüzde 10-11 daha verimlidir. Bu fark, yoğuşma veriminden kaynaklanır. Pratikte ise yüzde 30’lara varan tasarruf sağlayabilirler. Bu da bir ısıtma sezonu boyunca doğalgaz faturanızda yüzde 30’lara varan tasarruf sağlayabileceğiniz anlamına gelir.

Buderus Çağrı Merkezi: 444 5 474

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir