Bilişim sistemlerinde kullanılan ilk zayıf akım kablo standardı, Kategori 1 kablo (Cat 1 kablo), UTP kablo standartlarını tam olarak karşılayamamaktadır. Çoğunlukla analog ses iletiminde kullanılıyorlardı.
Kategori 2 kablo (Cat 2), Telekomünikasyon sisteminde kullanılan kablo standartlarından biridir. Cat 1 kabloya göre daha sağlam bir kablodur. UTP kablo standartlarını karşılayamayan kablolardan biridir. Token ring ağlarında kullanılmışlardır. Cat 2 kablolar 4mb veri geçişi sağlayabiliyorlardı.
Kategori 3 kablo (Cat 3 kablo), UTP kablo standartlarından biridir. 16 MHz bant genişliğine sahip, güvenilir bir şekilde 10 Mbit/s veri taşımak için tasarlanmıştır.
Cat 3 kablo 1990’lı yılların başından itibaren bilişim sistemlerinde Cat 5 üretilene kadar sürekli kullanılmıştır. 2000’li yıllardan itibaren yerini Cat 5, Cat 5e, Cat 6, Cat 6a ve Cat 7’ye bırakan Cat 3 günümüzde gelişmiş ülkelerde sadece çift telli telefon sistemlerinde kullanılmaktadır.
Cat 3 kablo çift 4 telden oluştuğu için 10BASE-T Ethernet, Token ring , ya da ATM25 ağlarda kullanılabilir yapıdadır. Cat 3 nadiren 100BASE-T4 100 Mbit/s veri hızını desteklesede uzun vadede güvenilir bir veri akışı sağlamak mümkün değildir.
Kategori 4 kablo (Cat 4 kablo), UTP kablo standartlarından biridir. ilk üretilen Cat 4 kablolar 4 telliydi daha sonra standart 8 telli Cat 4 kablolar üretilmeye başlanmıştır.
Cat 4 kablolar 16Mbit’e kadar veri akışı sağlarlar. Maksimum veri geçiş hızı 20 mhz’dir. Çoğunlukla Token ring sistemlerinde kullanılmışlardır. Günümüzde sadece ses sinyallerinin iletiminde kullanılmaktadır.
Kategori 5 kablo (Cat 5 kablo), megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 6 kablo ile karşılaştırıldığında daha düşük veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha çok etkilenir. Ancak yoğun data trafiği kullanmayan işletmeler için ideal bir standarttır. Cat 5 kablo 100 MHz’e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat 5 standardında veya üstünde olması gerekmektedir.
Kategori 5 kablolarda 70 metreden sonra veri iletimi zayıflamaktadır. Cat 6’ya göre tel kesiti daha ince ve yumuşaktır. Genelde 1, 2, 3 ve 6 metre uzunluğundaki Patch kablo’lar Cat 5 kablolardan yapılmaktadır.
Kategori 5e kablo (Cat 5e kablo), megabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ilk üretildiğinde yumuşak telliydi ve belli bir mesafeden sonra frekans aralığı düşüyordu. Aynı frekansı daha uzun metrajlarada uygulamak için Cat 5 kabloya göre daha sert ve iç direnci daha düşük bir kablo üretilmiştir.
Cat 5e kablo 4 çift tellidir, renk çiftlerinin üzerinde herhangi bir şilt kaplı değildir. Temel iletkeni bakırdır, şeffaf bant kaplaması ilk üretilen Cat 5e’lerde yoktu daha sonra üretilen kablolarda polyester bant kullanılmıştır. Kablonun dış kaplaması yanmaz LS0H bileşeninden oluşmuştur.
Kategori 6 kablo (Cat 6 kablo), gigabit hızında veri taşıyan bir UTP kablo türüdür. Cat 5 kablo ile karşılaştırıldığında daha yüksek veri geçişi sağlar ve yabancı sinyallerden daha az etkilenir. Cat 6 kablo 250mhz’e kadar yüksek performans sağlayabilir. Bununla birlikte veri akışının belirli bir kalitede olabilmesi için sistemde kullanılan diğer elemanlarında kablo gibi Cat6 standardında veya ona yakın olması gerekmektedir.
Cat6 kablo 10BASE-T , 100BASE-TX (Hızlı Ethernet), 1000BASE-T / 1000BASE-TX (Gigabit Ethernet) ve 10GBASE-T (10-Gigabit Ethernet)için uygun bir standarttır.
Kullanıldığı uygulamalar:
1000BASE-T Gigabit Ethernet
ATM 155
TP-PMD
100BASE-T Fast Ethernet
100BASE-T2
100BASE-T4
100BASE-TX
Token Ring 100 Mbps
ITU V.21 ve X.11
ATM 52
ATM 25
10BASE-T Ethernet
Token Ring 4 Mbps ve 16 Mbps
Broadband ve Baseband Video
ISDN Basic ve Primary Access
1BASE-5 Starlan
ISALAN
Cat 6 kablo 4 çift tellidir, dış kaplamasına göre kendi içerisinde değişkenlik gösterir. Birinci seri folyosuz bükümlü per yıldız şeklinde seperatör etrafında kablolanmıştır. Diğer seri polyester bant ve alüminyum folyo ile kaplanmış, kalaylı bakır saç örgü ile örtülmüş ve kılıflanmıştır.
Temel iletken: Katı, 23AWG, 0.57 mm, tavlı çıplak bakır.
İzolasyon: Polyolefin
İzole iletken sayısı: 8, bükülmüş 4 per şeklinde
Perlerin renk kodları: Mavi x Beyaz/Mavi, Turuncu x Beyaz/Turuncu, Yeşil x Beyaz/Yeşil, Kahverengi x Beyaz/Kahverengi.
Şeffaf bant kaplama: Polyester bant
İç folyo: Şerit alüminyum folyo
Dış folyo (blendaj): Kalaylı bakır saç örgü, iç folyoya yakın olarak yerleştirilmiştir.
Dış kılıf: LS0H yanmaz bileşen.
Standart dış kılıf rengi: Açık Gri RAL 7035
Çekme kuvveti: 50 N/mm2 Maks.
Bükülme yarıçapı: 8xKablo dış çapı (mm).
Bükülme yarıçapı: 4xKablo dış çapı (mm).
Depolama sıcaklığı: -20 / +80C
Çalışma sıcaklığı: -20 / +60C
Kategori 7 kablo (Cat 7 kablo), gigabit hızında veri taşıyan bir kablo türüdür. ISO / IEC 11801 standardı ile ilk defa 2002 yılında üretilen kategori 7(sınıf F) kablo Cat 6 ve Cat 6a’ya göre daha fazla bant genişliği ve daha yüksek veri akışı sağlar. Cat 7 kablonun parazitlerden etkilenmemesi için koruma kılıfı diğer kablo kategorilerine göre daha kalın ve fazladır, bu nedenle Cat 7 kablo sert ve kesit olarak diğer bütün UTP kablolardan daha kalındır.
Cat 7 kablo 10 gigabit veri transfer hızına ve 600-900 mhz arası bant genişliğine sahiptir. Cat 7 kabloda her kablo çifti metal folyo ile kaplanmıştır. Plastik muhafazadan önce de koaksiyel kablo tarzı sarma ile bütün perler örtülmüş bu sayede minumum veri hız kaybı sağlanmıştır. Bu sebepten dolayı STP kablo olarak adlandırılmaktadır. Cat 7 kendisinden önce kullanılan UTP kablo türlerine göre elektromanyetik dalgalardan en az etkilenen kablodur. Kablo çiftlerinin üzerindeki metalik yapı aynı zamanda kabloyu topraklamaktadır, Bu sayede kablo fazla elektrik yüklerinden korunmaktadır. Cat 7 kablonun belirlenen standartlardaki performansını gösterebilmesi için metal zırhlı RJ45 jack ile kullanılması gereklidir. Metal zırhlı RJ 45 konnektör Cat 7 kabloyu bilgisayar ethernet kartından ethernet priz ve switch’e kadar kesintiye uğramadan topraklamış olur.
Cat 7 kablo 4 çift telden oluşur. İletkenler kendi yalıtkanının dışında polyester bant ve alüminyum folyo ile kaplanmış, kalaylı bakır saç örgü ile örtülmüş ve kılıflanmıştır.
Temel İletken: Çıplak bakır.
İzolasyon: Polyolefin
İzole İletken Sayısı: 8, bükülmüş 4 çift şeklinde
Perlerin Renk Kodları: Mavi x Beyaz/Mavi, Turuncu x Beyaz/Turuncu, Yeşil x Beyaz/Yeşil, Kahverengi x Beyaz/Kahverengi.
Şeffaf Bant Kaplama: Polyester bant
İç Folyo: Şerit alüminyum folyo
Dış Folyo (blendaj):Kalaylı bakır saç örgü, iç folyoya yakın olarak yerleştirilmiştir.
Dış Kılıf: LS0H yanmaz bileşen.
Standart Dış Kılıf Rengi: Açık Gri RAL 7035
Bükülme yarıçapı: 8xKablo dış çapı (mm).
Bükülme yarıçapı: 4xKablo dış çapı (mm).
Depolama Sıcaklığı: -20 / +80C
Çalışma Sıcaklığı: -20 / +60C
Kategori 7a kablo (Cat 7 Augmented) 1000 MHz bant genişliği sağlayan, Kablo TV (862 MHz) dahil olmak üzere çoklu uygulamalar için uygun frekansa sahip UTP kablo türlerinden biridir. Simülasyon sonuçları 50-100 metre arasındaki Cat 7a kablonun 40 Gigabit Ethernet veri akışını sağladığını göstermiştir.
Cat 7a yüksek hızda veri geçiren diğer standart kablolar gibi 4 çift tellidir, Cat 7 gibi polyester bant ve alüminyum folyo ile kaplanmış, kalaylı bakır saç örgü ile örtülmüş ve kılıflanmıştır.
Temel İletken: Çıplak bakır.
İzolasyon: Polyolefin
İzole İletken Sayısı: 8, bükülmüş 4 çift şeklinde
Perlerin Renk Kodları: Mavi x Beyaz/Mavi, Turuncu x Beyaz/Turuncu, Yeşil x Beyaz/Yeşil, Kahverengi x Beyaz/Kahverengi.
Şeffaf Bant Kaplama: Polyester bant
İç Folyo: Şerit alüminyum folyo
Dış Folyo (blendaj):Kalaylı bakır saç örgü, iç folyoya yakın olarak yerleştirilmiştir.
Dış Kılıf: LS0H yanmaz bileşen.
Standart Dış Kılıf Rengi: Açık Gri RAL 7035
Bükülme yarıçapı: 8xKablo dış çapı (mm).
Bükülme yarıçapı: 4xKablo dış çapı (mm).
Depolama Sıcaklığı: -20 / +80C
Çalışma Sıcaklığı: -20 / +60C
Kategori 8 kablo (Cat 8 kablo), henüz geliştirme aşamasında olan bir UTP kablo türüdür. Yapılan testlerde 1200 mhz bant genişliğine ulaşılmıştır. FTP standardında olan Cat 8 kablodaki her renk çifti tıpkı Cat 7 kabloda olduğu gibi metal şiltlerle sarılıdır.