Üreticiler İçin Yeni Bir Modele Geçilecek

Üreticiler İçin Yeni Bir Modele Geçilecek

Trakya Bölgesi Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yeni bir modele geçileceğini bunlardan birincisinin havza bazlı destekleme modeli, ikincisinse hayvancılık destekleme modeliyle yerli üretime dayalı bir destekleme modeline geçileceğini açıkladı.

Tarımın dünyada artık çok önemli olduÄŸunu, Trakya’nın tarımda milli hasılaya 9.7 milyar ve ihracata 200 milyon dolar katkı saÄŸladığını açıkladı.

Çelik, şunları söyledi;
Ülkemizde 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazi var, 32,5 milyon parselimiz var. Toplulaştırma ve sulama aciliyetlerimiz var. Bu iki konu da hem Trakya için hem Türkiye için önemli. Biz toprağı suyla buluşturamadığımız zaman ciddi şekilde ürün kayıplarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Toplulaştırmada neredeyse yarı yarıya, her işletmeye 60 dekar arazi düşüyor. Bizim gibi ülkelerde 525 dekar arazi düşerken, bizde 60 dekar düşüyor. Böyle parçalı bir tablodan sağlıklı bir verim elde etmek mümkün değil. İşte bu çerçevede 7 bölgede yaptığımız toplantı ve bugün Trakya bünyesinde yaptığımız toplantılardan, bir özet çıkacak.

Çalışmalarımızı sürdürdük ve iki konuda kararımızı almış bulunuyoruz. Bunlardan birincisi havza bazlı destekleme modeline geçiyoruz, ikincisi ise hayvancılık destekleme modelinde ithalata dayalı bir destekleme değil, yerli üretime dayalı bir destekleme modeline geçiyoruz. Bunlara birden milli tarım projesi diyoruz.

Bunları niye getiriyoruz? Üreticimiz boşa kürek çekmesin, ektim bu sene para etmedi neden çünkü planlama yok. Yani benim 100 kilo patatese ihtiyacım var diyelim, 200 kilo patates alıyorum, Ne oldu? fiyat düştü. Bu sefer 50 kilo alıyorum, Ne oldu? fiyat yükseldi. Seneye hep beraber ekelim, 500 kilo oluyor. 100 kiloya ihtiyaç var, 400 kilo kaldı. Ne kadar patatese ihtiyacımız varsa, onu karşılayacak alanlarda düzenlemeyi yaptık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir