Ürdün yönetimi durup duruken Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını askıya aldığını açıkladı.
Ürdün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride kararın gerekçesi olarak milli üretime destek için alındığı belirtilirken, Türkiye ile imzalanan anlaşmanın belirlenen hedeflere ulaşmadığı ve sadece Türk tarafının lehine ilerlediği belirtildi.
Ürdün’de ülke yönetiminin dış politikada Amerika ve İsrail çıkarlarını gözetme gereği duyması halkın tepkisine ve bir yönetim, halk uzlaşmazlığına yol açmaktadır.
Ürdün ekonomisi her bakımdan dışa bağımlıdır. Bu durum ülkenin bağımsız bir dış politika izlemesini de önlemektedir. Ürdün ekonomisi genelde tarım ve hayvancılığa dayanır. Bazı Arap ülkeleri Ürdün’e yaptıkları yardımları, Ürdün’ün 1988’de Filistin Batı Yaka’yla ilişkisini kesmesinden sonra kısmen, Körfez savaşında Irak’ın yanında yer almasından sonra da tamamen kestiler. Amerika’da Ürdün’e verdiği kredileri İsrail’e karşı uzlaşmacı bir politika izlemesi için bir baskı aracı olarak kullanmaktadır.
Romalılar Ürdün’ü, Suriyeyi ve Filistin’i miladi 62 senesinde işgal etmişti ve bölge 400 sene boyunca Roma hakimiyeti altında kalmıştır. Ürdün Roma İmparatorluğunun hakimiyetine, İslam Ordularının Şam Devletini fethedip Arap yarım adasından Roma İmparatorluğunu temizleyinceye kadar boyun eğmiştir. 1516 tarihinde Osmanlılar Memlüklüleri yenip Ürdün’ü 1918 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası haline getirdi.
Ürdün, I. Dünya Savaşı sonunda Türk egemenliğinden çıktı. Osmanlı İmparatorluğu’na karşı İngilizlerle işbirliği yapan Mekke Emiri Abdullah’a, 11 Nisan 1921’de Filistin topraklarından koparılan bir parça, Mavera-i Ürdün, verildi.
1921 yılında İngiliz mandası olarak Mavera-i Ürdün Emirliği adını aldı ve başına da Şerif Hüseyin’in oğlu I. Abdullah geçti. İngiliz sömürüsüne uğradıktan sonra Ürdün, II. Dünya Savaşı’nın ardından bağımsız bir krallık oldu.
İngilizce resmi statüde olmasa da ülke de en çok konuşulan ikinci dildir ve tekstil, iletişim, bankacılık, eğitim gibi alanlarda en çok konuşulan dildir.
Hepsi olmasa da çoğu özel okulda Arapçanın yanında İngilizce olarak da dersler okutulmaktadır. Fransızca ise birçok özel okulda seçmeli olarak okutulmaktadır.
Ürdün’de resmi din İslam’dır ve halkın yaklaşık yüzde 92’lik kesimi Müslümandır.
Ürdün’de 2010 sayımlarına göre okuma yazma oranı yüzde 92,6 oldu. Ürdün eğitim sistemi 2 yıllık okul öncesi eğitim, 10 yıllık zorunlu eğitim, 2 yıllık lise eğitimi daha sonra da üniversite eğitimden oluşmaktadır. Ürdün, devlet harcamalarının yüzde 20,5’ini eğitim alanında yaparak Türkiye’yi geçiyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 2,5 oranında.
Ürdün lise öğrencileri ve öğretmenlerin Türklere karşı olumlu tutumları en düşük düzeyde olması da Ürdün’de okutulan tarih kitaplarının yanlı bir tutumla Osmanlı Devleti ve dolayısıyla Türkler hakkında olumsuz görüşlere yer vermiş olmasının bir sonucu olarak görülebilir.
Ürdünlülerin Türklere karşı tutum ve görüşlerinin, Türklerin Ürdünlülere karşı olan tutum ve görüşlerinden istatistiksel olarak yüksek olduğu görülmüştür ama Ürdünlülerin genel olarak yabancılara karşı geleneksel nezaket ve cömertliği vardır.
İngiliz sömürüsüne uğrayan ve İngilizler gibi Krallığa dönüşen Ürdün’de yeni nesile yanlış bilgiler aktarılarak Türklerle arası bozulması planlanmaktadır.
Ürdün’de okutulan tarih kitaplarının bir incelemesini yapan Mahafzah (1985) hazırladığı rapordaki sonuçlarla bunu kanıtlar mahiyettedir. Birkaç olumlu yönü yanında, Osmanlı imparatorluğu zamanında, Arap dünyasının dış dünyaya kapatıldığı, ekonomik ve kültürel gelişmesine engel olunarak Araplarla batı dünyası arasında boşluk oluşturulduğu, Arapların fakirlik ve yoksulluğa itildiği ve Türkçeye önem verilerek Arapçanın öneminin kaybolmasına sebep olunduğu raporda belirtilmektedir.
Bu kitapları okuyan Ürdünlü öğrenciler ile bu kitapları okutan Ürdünlü öğretmenlerin, Osmanlıların devamı olan Türkiye ve Türklere karşı olan tutumlarının düşük olduğunu görmek pek şaşırtıcı gelmemeli.
Ürdün İnternet kullanımı açısından Arap ülkeleri arasında ilk sırada ve ülkenin yaklaşık yüzde 75’i internet kullanmakta.
AB Ürdün’e 2 Yılda 1,3 Milyar Avro Yardımda Bulundu
İncirlik Üssünden Çıkarılan Almanlar Ürdün’e Taşındı