Uluslararası toplum milyonlarca çocuğu yüz üstü bırakmış

Uluslararası toplum milyonlarca çocuğu yüz üstü bırakmış

UNICEF raporunda çocuklara fırsat eşitliği sağlanamaması nedeniyle milyonlarca çocuğun yoksulluk içinde yaşamaya devam ettiği, 5 yaşından önce hayatını kaybettiği, okula gidemediği ve kronik beslenme yetersizliğinne maruz kaldıkları belirtiliyor.

UNICEF yeni 15 yıllık kalkınma programında en dezavantajlı gruplara odaklanılmadığı takdirde uluslararası toplum milyonlarca çocuğu yüz üstü bırakmış olacak.

Her yıl 5 yaşını doldurmadan ölen yaklaşık 6 milyon çocuğa, her yıl doğum sırasında hayatını kaybeden 289 bin kadına ve ilkokula gitmeyen 58 milyon çocuğa yardım eli uzatılamıyor.

Öngörülen nüfus artış oranı dikkate alındığında, mevcut ilerleme hızıyla devam edilmesi halinde:

2030 yılına kadar 5 yaş altı 68 milyon çocuğun daha önlenebilir nedenlerden dolayı yaşamını yitireceği;
2030 yılına kadar yaklaşık 119 milyon çocuğun kronik beslenme yetersizliğinden kaynaklanan hastalıklarla boğuşmaya devam edeceği;
2030 yılına kadar yarım milyar insanın çocuklar için ciddi sağlık risklerine neden olacak şekilde açık alanlarda tuvalet ihtiyaçlarını gidermek zorunda kalacağı;
Sahra Altı Afrika’da yaÅŸayan en yoksul ailelerin kız çocuklarının tamamının ortaokulu tamamlaması için yaklaşık 100 yıla daha ihtiyaç olduÄŸu tahmin edilmektedir.

Bu sorunların yaşandığı yerlerdeki sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemlerinin güçlendirilmesi daha çok çocuğun hayatta kalmasına ve refaha kavuşmasına yardımcı olabilir. En dezavantajlı çocukların ihtiyaçları dikkate alınarak yapılacak akıllı yatırımlar kısa ve orta vadede önemli faydalar sağlayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir