Uluslararası Kadına Karşı Şiddete Hayır Günü Ne Zaman
1960 yılında Dominik Cumhuriyeti’nde, ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo karşıtlığıyla bilinen üç kız kardeşin katledilmesi üzerine, Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak belirledi. 25 Kasım’ın sembol isimleri olan Mirabal kardeşlerin en temel hakları olan özgür düşüncelerini ifade etmesine karşı uygulanan şiddet bugünde dünyadaki milyonlarca kadına malesef uygulanıyor.
Kadınlar haklı bir yurttaş olarak görülmeyen ataerkil yani erkeklerin egemen olduğu toplum yapılarında şiddete uğruyor. Türkiye’de cinsiyet ayrımcılığı doğumdan itibaren başlıyor. Kadına karşı şiddet toplumumuzun bir yarası. Eğitimsiz erkek kadına şiddet uygular. Erkeğe, çocukluktan itibaren aile içinde sen önemlisin denilerek, olduğundan fazla değer yükleniyor.
Türkiye’nin bazı bölgelerinde kız çocuklarına, erkek çocuklara oranla daha az anne sütü veriliyor ve hastalanırlarsa doktora götürülmeleri ihmal ediliyor. Bu yüzden Türkiye’de kız çocuklarında enfeksiyona bağlı hastalıklar ve beslenme bozuklukları, erkek çocuklarına göre daha fazla oluyor.
Türkiye’de her yaştan kadınlar fiziksel, duygusal, cinsel ya da ekonomik yönden şiddete uğruyor. Kadınlara, kendilerine biçilen rollerin dışına çıkmasın diye eşlerden, baba, abi ya da kardeşlerden şiddet görebiliyor. Erkeğin, eşine, kız kardeşine ya da kızına şiddet uygulamasının en önemli nedeni psikolojiktir. Erkek gün boyu dışarda bazı duygularını bastırıyor. Evde de en ufak bir olayı bahane ederek bunlar baskıya, şiddete dönüşüyor.
Bunların çözümü için devletin çeşitli düzenlemeler yaparak şiddet uygulayanları önlemesi ve kadınları bilinçlendirmesi gerekiyor. Şiddet uygulayan erkekler için de rehabilitasyon merkezleri açılarak, erkeği bu yaptığından vazgeçirecek, yaptığının anormal olduğunu ona gösterecek rehabilitasyon uygulaması yapılmalı.
Kadın ve erkeğin birbirlerine olan sevgi ve saygısı çocukları şekillendirir. Böyle bir evde yetişen çocuklar da daha sevgi dolu olur. İleride kuracakları ailelerde de şiddet yer almaz.
Şiddet gören, sığınma evine ihtiyaç duyan kadınlar ALO 183 sosyal hizmetler hattını günün her saati arayabilir.
ŞİDDET ÖNLEME VE İZLEME MERKEZİ (Ş.Ö.N.İ.M) 0 224 223 03 68
NİLÜFER KADIN DANIŞMA MERKEZİ 0 224 452 82 13-14
MOR SALKIM KADIN DAYANIŞMA DERNEĞİ 0 531 033 88 44
AİLE İÇİ ŞİDDET ACİL YARDIM HATTI (0 212 656 96 96) kadınlara destek için 7 gün 24 saat açık.
ALO 157 İNSAN TİCARETİ MAĞDURLARI İÇİN ACİL YARDIM VE İHBAR HATTI