Engelliler için BM tarafından 3 Aralık 1992 tarihi Uluslararası Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Bu günde yapılan vurgu; her türlü koşul ve olanağın engelliler için engelli olmayan bireylerle EŞİT olması gerekliliğidir.
Engellilik sonucu kısıtlanan bireyler; ulaşım, bilgiye erişim, iletişim, eğitim, sağlık, rehabilitasyon, istihdam ve toplumsal yaşama uyum konusunda düzenleme ve destek hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır.
Türkiye nüfusunun yüzde 12,29’u engelli. Türkiye’de 9 milyondan fazla engelli yaşamakta.
Engelliler gününde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Bu aktiviteler gönüllüler tarafından ücretsiz gerçekleştirilmektedir. Hükümet desteği ve sivil toplum organizasyonlarıyla birlikte bu günün kutlanması çeşitlilik göstermektedir. Her yıl Dünya Engelliler Günü için değişik bir tema hazırlanmaktadır.
2005 yılında Türkiye’de çıkarılan kanuna göre; Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapılar Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilirmesini öngörüyordu ancak bu kanun üzerinden 10 yıl geçti ve belediyeler sınıfta kaldı.
Aradan geçen bu 10 yıl zarfında engelliler aynı sıkıntıları yaşamaya devam ettiği için Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği üyeleri, İstanbul’daki 8 belediye hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayet edilen belediyeler; Bayrampaşa, Beşiktaş, Beyoğlu, Eyüp, Fatih, Kağıthane, Sarıyer ve Şişli belediyesi oldu.