Elektrik tüketimi gelişmişliğin ölçüsü olarak kabul ediliyor. Dünyada pek çok ülke dünyayı kirletmeden ekolojik dengeyi bozmadan farklı enerji kaynaklarına yöneliyor. İsviçre ve Almanya tüm nükleer santralleri kaldırıyor.
Dünyada en popüler enerji kaynağı Güneş. Dünya yüzeyine yansıyan güneş dünyanın bir yıllık enerjisini karşılayabilecek kapasitede. Güneş enerjisi özellikle gelişmekte olan ülkeler için muhteşem bir kaynak haline geldi. Türkiye güneş enerjisi yönünden zengin bir potansiyele sahip ve konum itibariyle şanslı bir ülkedir. Güneşten sadece Türkiye’ye gelen ışınlar, Türkiye’de kurulu elektrik santrallerinin toplam gücünün 5 bin 260 katı kadardır.
Yıllardır Güneş sayesinde dünyada oluşan fosil yakıtlar üzerinde durulurken artık doğrudan enerji kaynağı Güneş tercih edilmeye başlandı. Böylelikle petrolün değeri de azalmaya başladı.
Dünyada tüketilen enerjinin yüzde 38’i petrol yüzde 24’ü doğalgaz yüzde 23’ü kömür olmak üzere toplam 85’i fosil bazlı yakıtlardan oluşuyor. Bu enerjiler dünyayı kirletiyor Güneş enerjisi ise fosil yakıtlar kadar kirlilik yapmıyor.
Türkiye enerji ihtiyacının yüzde 71’ini ithal etmektedir. Türkiye’de enerji kullanım oranı;
Sanayi yüzde 36
Konutlar yüzde 35
Ulaşım yüzde 21
Tarım yüzde 5 ve diğer alanlarda da yüzde 3 oranlarında.
Güneş enerjisi sistemlerinden, temelde ısı ve elektrik enerjisi üretilir.
Ülkemizde Güneş Enerji santralleri için dünya standartlarına en uygun yerler;
Denizli – Kızıldere,
Kütahya – Simav,
Çanakkale – Tuzla,
Aydın – Germencik ve Salavatlı
izmir – Seferihisar ve Dikili