AB Geri Kabul Anlaşmasıyla Türkiye’ye Nasıl Kazık Attı Türkiye Neden Anlaşmayı İptal Etmiyor

AB Geri Kabul Anlaşmasıyla Türkiye'ye Nasıl Kazık Attı Türkiye Neden Anlaşmayı İptal Etmiyor

Türkiye, Schengen Vizesini kaldırmak için Avrupa Birliği ile 16 Aralık 2013 tarihinde Geri Kabul Anlaşması imzaladı ve anlaşma 28 Haziran 2014 tarihinde yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği (AB), sığınmacıları başından savmak için, Türkiye’ye sığınmacı anlaşması kapsamında vize muafiyeti sözü vermişti ve anlaşmaya göre 3-3,5 yıl sonra vize muafiyeti başlayacaktı, bu süre doldu.

AB yetkilileri geçen yıl Türkiye’yi oyalamak için, 2017’de başlaması öngörülen vize serbestliğinin 2018 yılına sarkabileceğini belirtti.

Anlaşmaya göre AB en geç 2017 yılında Türkiye için Schengen Vizesi uygulamasını kaldırması gerekiyordu. Bu nedenle Türkiye’nin anlaşmayı iptal etme hakkı bulunuyor ama iptal etmediği için Türkiye’den AB ülkelerine geçtikleri tespit edilerek ülkemize iade edilen düzensiz göçmenlerin, geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında tutuldukları süre boyunca, barınma ve ülkelerine geri dönüşlerine ilişkin masraflar Türkiye tarafından karşılanıyor.

Türk vatandaşları sadece 2009-2012 yılları arasında, C tipi Schengen vizesine 140 milyon avro ödemiştir.

Türkiye şimdilik Yunanistan’a karşı anlaşmanın durdurulduğunu açıkladı.

Geri kabul anlaşması iptal olsaydı mülteci sorununu çözemeyen AB’nin Yunanistan, İtalya ve Kuzey Afrika gibi ülkelerde büyük kamplar kurması gerekecek ve bu durum onlara daha çok maliyet getirecekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir