Türkiye’nin Havası Giderek Kirleniyor Yenilenebilir Enerjiye GeçiÅŸ Yetersiz

Türkiye'nin Havası Giderek Kirleniyor Yenilenebilir Enerjiye Geçiş Yetersiz

Türkiye Ä°statistik Kurumu tarafından açıklanan bilgilere göre Türkiye’nin havası her geçen gün daha çok kirleniyor.

Karbondioksit eşdeğeri olarak 2014 yılı toplam seragazı emisyonu 1990 yılına göre yüzde 125 artış göstererek 467 milyon 600 bin ton olarak hesaplandı.

Su kaynaklarından 14 milyar 700 milyon metreküp su çekildi.

Su kaynaklarından çekilen toplam suyun yüzde 44,3’ü termik santral, yüzde 35,5’i belediyeler, yüzde 14,9’u imalat sanayi iÅŸyerleri, yüzde 2,9’u köyler, yüzde 1,4’ü maden iÅŸletmeleri ve yüzde 1’i OSB’ler tarafından çekildi.

İmalat sanayi işyerleri, termik santraller, organize sanayi bölgeleri, maden işletmeleri ve sağlık kuruluşları tarafından 3,5 milyon tonu tehlikeli olmak üzere 796 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın 751 milyon tonunu madencilik sektöründen kaynaklanan dekapaj malzemesi veya pasa atıkları oluştururken, tehlikeli atığın ise 2,4 milyon tonunu madencilik sektöründen kaynaklanan mineral atıkların oluşturduğu tespit edildi.

Sağlık kuruluşlarında 74 bin ton tıbbi atık toplandı

Toplam 985 atık bertaraf ve geri kazanım tesisi faaliyette bulundu.

Toplam çevresel vergi tahakkuku 2013 yılında 73 milyar 700 milyon TL olarak tespit edildi. Çevresel vergilerin yüzde 68’ini enerji vergileri, yüzde 29’unu ulaÅŸtırma vergileri, yüzde 2’si kaynak ve yüzde 1’i kirlilik vergileri oluÅŸturdu.

Dünyada hava kirliliğini azaltmak için yenilenebilir enerjilere geçiş ve yatırımlar artarken Türkiye bu konularda geri kaldığı için havası her geçen gün daha çok kirleniyor ve havayı kirletmeye neden olan yatırımlar planlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir