Türkiye güneş panellerinde bulunan hücrelerin PV (fotovoltaik) modülleri, yerli üretimle üreterek güneş enerjisi maliyetlerini ucuzlatırsa enerji zengini ülke olabilir. Bunun gerçekleşmesi için yasal düzenlemeler gerekiyor.
Avrupa ülkeleri ve dünyadaki pek çok ülkeye göre çok daha fazla güneş alan bir konumda olan Türkiye daha az güneş alan ülkelere göre güneş enerjisinden çok az faydalanıyor.
Türkiye’de kullanılan enerji kaynaklarının büyük bölümü yurt dışından satın alınıyor. Enerji kaynaklarının temini için yıllık 60 milyar dolardan fazla ithalat yapılıyor.
Güneydoğu Anadolu bölgesi başta olmak üzere Ege Bölgesi ve Akdeniz bölgesi güneşlenme saati açısından en zengin bölgelerimizdir.
Kaçak elektrik kullanımı konusunda devamlı gündeme gelen Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan evlerin çatıları güneş enerjisiyle elektrik üretebilir fazla üretilen elektriği ise elektrik dağıtım şirketlerine satabilirler. Her bir ev elektrik enerjisi üreten bir fabrika haline dönüşebilir.
Kaçak elektrik kullanmak kanunen suçtur. Güneşten üretilen elektrik ise bedava, sonsuz ve tükenmeyen, çevreyi kirletmeyen, elektrik ihtiyacı olan her yerde kullanılabilen ve bakım maliyeti olmayan bir enerjidir.
Yıllık güneşlenme süresi 3 bin saati aşan Güney Doğu Anadolu bölgesinde evlerin çatılarına kurulacak PV modüller sayesinde elektrik üretmek mümkün. Üstelik elektrik sayacının yanına yapılacak ikinci sayaçla güneşten üretilen elektrik şebekeye verilir. Böylece devletin açıkladığı garantili alım üzerinden ev kullanıcısına dağıtıcı şirket tarafından ödeme yapılır. Yani hem bedava elektrik üretip kullanabilir üstüne birde bunu satabilirsiniz.
Türkiye’nin 2020 yılında sadece elektrik için yapacağı ithalat miktarı 55 milyar dolara ulaşacak. Bu nedenle güneş ve rüzgar enerjisinden daha çok faydalanması gerekiyor.
Avrupa Birliği’ne katılmak isteyen Türkiye’nin devam eden kömür termik santralleri ve nükleer santral projelerini erteleyerek 2020 yılına kadar mevcut yenilenebilir enerjiyi birinci öncelik haline getirmesi gerekiyor.