Türkiye’nin En Kirli Nehri Ergene Nehri
Trakya’da yer alan Ergene Nehri 25 yıl öncesine kadar tarımın can damarı olarak bilinmekteydi.
Ergene Nehri sanayi tesisleri, kentsel ve evsel atıklarla tarımda kullanılan kimyasallardan ötürü aşırı şekilde kirlenmiş durumdadır. Bu kirlilik başta canlı yaşamı olumsuz etkilemekle birlikte, nehirden sulanan tarım arazilerini de aşırı şekilde kirletmekte. Ayrıca, arazilerin çoraklaşması ve ekilen ürünlerde verim kayıplarına yol açmakta.
Çeltik tarımı Ergene Nehri kirliliğinden en çok etkilenen ürün çeşididir çünkü çeltik ekim öncesinden hasat zamanına kadar sulanması gereken bir bitkidir.
Ergene Nehri’nden yapılan sulama sonucunda kaliteli topraklar kirlenmektedir. Yakında Ergene Nehri kenarındaki tarım arazileri çölleşecek.
Toprağın kendini yenilemesinin uzun süreler aldığı göz önüne alındığında çoraklaşan ve çölleşen bu topraklar terk edilmek zorunda kalınacak. Kirlilikten ötürü çoğu çiftçi bu topraklarda tarımı bırakmış, hatta köylerinden büyük şehirlere göç etmiştir.
Ergene Nehri kirliliği tarım arazileri kirletmenin yanında tabi olarak verimi de azaltmakta, bu da tarım arazilerini satış değerini olumsuz etkilemektedir.
Ergene Nehri kirliliğinin önlenmesi ve böylelikle su kalitesinin iyileştirilmesi için öncelikli olan en büyük tedbir, tehlikeli atık maddelerin deşarjlarının izlenmesidir. Bu önlem su kaynaklarının yönetimi ve rasyonel gelişimi, su kalitesinin izlenmesi için gerekli ilk adımlardan biridir. Fabrikaların atıkları uzaktan izleme metoduyla gerçek zamanlı olarak izlenmeli, atık standartlarına uymayan fabrikalara yasal işlemler anında başlatılarak, ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Atıkların düzenli olarak izlenmesi için sanayi tesislerinin OSB’lerde toplanması en iyi çözüm yollarından biridir.
Ergene Nehri Türkiye’nin en kirli nehri ve içinde dördüncü sınıf su bulundurduğu bildirilmekte. Ergene Nehri’ni besleyen Çorlu’da kanser sıklığının Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu ve ilköğretim öğrencilerinde bile kanser görülmeye başlandığı belirtiliyor.