Türkiye’nin En Kirli Nehirleri
Türkiye’nin en kirli nehirlerinin içinde dördüncü sınıf su bulundurduğu belirtiliyor. Kanser sıklığı bu bölgelerde Türkiye ortalamasının üstünde oluyor.
Büyük Menderes Nehri (Denizli, Çivril ilçesi sınırında Denizli iline girer. Aydın, Uşak il merkezleri ile Sarayköy, Söke, Nazilli, Çine, Yatağan, Bekilli, Buldan, Eşme, Banaz, Çal, Honaz, Dinar, Sandıklı gibi ilçe merkezleri bulunmaktadır.)
Kızılırmak (Sırasıyla Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Aksaray, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerken çok sayıda dere ve çayın sularını toplayarak Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaşır.)
Sakarya Nehri (Sakarya, Bolu, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Kütahya, Konya, Afyon)
Susurluk Nehri (Susurluk ilçe merkezinin doğusundan geçer. Manyas Gölü ve Ulubat Gölü’nün arasından akar. Ulubat Gölü’nün fazla sularını boşaltan Uluabat Deresi ve Manyas Gölünden çıkan Karadere çaya katılır. Daha aşağılarda, Ekmekçi köyü kuzeyinde, Bursa Ovası’nın sularını toplayan Nilüfer Çayı Susurluk Çayı’na dökülür)
Küçük Menderes Nehri (Ege Bölgesi’ndeki jeolojik hareketlerle oluşan Bozdağlar ve Aydın Dağları arasından doğar ve Ege Denizi’ne dökülür)
Gediz Nehri (Kütahya il sınırları içinde akan Gediz, Uşak merkez ilçeye bağlı Emirfakı Köyü’nün kuzeyinde Uşak topraklarına girer. Irmak, merkez ilçenin Güre Bucağı’na kadar kuzey-güney yönünde akar. Bu bucağın yakınlarında batıya döner ve Salihli ilçesinin kuzeydoğusundan Gediz Ovası’na girer ve güneyden Kemalpaşa Ovası’ndan gelen Nif Çayı’nı alarak Foça tepelerinin güneydoğusundan İzmir Körfezi’ne dökülür)
Bakırçay (Batı Anadolu’da, Ege Bölgesinde, Manisa ve İzmir ili içinde akan bir nehirdir)
Ergene Nehri (Türkiye’de Marmara Bölgesi’nin Karadeniz kıyılarındaki Yıldız Dağları’ndan doğar. Birçok kolu vardır. En sonunda Meriç Nehri ile birleşerek Ege Denizi’ne dökülür)