Türkiye’nin En Büyük Kağıt Müzesi Açılıyor

Türkiyenin en büyük kağıt müzesi açılıyor

Kocaeli’deki eski Seka Kağıt fabrikası personel lojmanı olarak kullanılan bina müze olarak restore edildi. Önümüzdeki aylarda açılması planlanan müzenin arşivinde bulunan belge ve bilgiler araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Dökümantasyon merkeziinde fabrikanın kurucusu Mehmet Ali Kağıtçı’ya ait yabancı dillerde kitaplar ve süreli yayınlar yer alıyor. Kağıtçı’ya ait diploma, berat, sertifika, yazı makinesi, kağıt örnekleri, ölçüm aletleri ve fotoğraflarda arşivde bulunmakta. Ayrıca kâğıtçılıkla ve Mehmet Ali Kağıtçı’nın kendisiyle ilgili gazete kupürleri ve düzensiz de olsa gazete ve dergi koleksiyonları da arşivde yer almakta. Kütüphanede 4 bin 392 kitap, 4 bin 481 dergi ve belge ile toplam 8 bin 873 adet eser yer almakta.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren SEKA Kağıt Müzesi Dokümantasyon Merkezi’nde SEKA Kağıt Fabrikaları’ndan kalma ve SEKA Kağıt Müzesi koleksiyonuna ait evrak, fotoğraf, dergi, doküman ve multimedia türü materyaller bulunmakta. Fabrikadan kalan 10 bine yakın orijinal fotoğraf bulunuyor.

Ayrıca SEKA Kağıt Müzesi, Müze Yönetim Sistemiyle araştırmacılar istedikleri bilgi ve belgeyi dijital ortamdan elde edebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir