Lojistik, üretim ve tüketim noktaları arasındaki malzeme ve bilgi akışının yönetilmesi sürecini kapsar.
Dünya ülkelerinin genel sıralaması dikkate alındığında; 4,23 puan ile 2016 yılının en yüksek performansına Almanya sahip oldu. 4,22 puanla Lüksemburg Almanya’yı takip etmekte. Son sırada 1,60 puanla Suriye yer almakta.
Almanya lojistik sektörün önemini öncesinden fark eden, stratejisini ona göre belirleyen, hedeflerini net koyan ve gerçekleştirmek için gereken bütün adımları atan ve bunun sonucunda dünya sıralamasında ilk sırada yer alan bir ülkedir.
Türkiye üst-orta gelir ekonomisine sahip ülkeler arasında yer almaktadır. Üst orta gelir grubuna dahil ülkeler içerisinde en iyi performansa sahip olanlar sırasıyla; Güney Afrika, Çin, Malezya ve Türkiye’dir.
Küresel Lojistik Performans Endeksinin 2016 yılında yayınlanan raporuna göre, Türkiye 3,42 puanla, 160 ülke arasında 34. sırada yer aldı. 2007 yılı raporuna göre bir kıyaslama yapıldığında dünya sıralamasındaki yerinde herhangi bir değişiklik olmadı. Lojistik Performans Endeks değeri açısından yükselme olsa da dünya sıralamasındaki yer bakımından aynı yükseliş söz konusu değildir.
Türkiye’nin sıralamadaki alt ana başlıkları incelendiğinde;
gümrüklerin ve diğer sınır işlemlerinin etkinliği göstergesinde (36. sırada),
ticaret ve taşımacılık altyapısının lojistik açıdan kalitesi göstergesinde (31. sırada),
uluslararası sevkiyatların düzenlenmesinin kolaylığı ve maliyeti göstergesinde (35. sırada)
lojistik hizmetlerin kalitesi ve lojistik yetkinlik göstergesinde (36. sırada),
sevkiyatların takibi ve izlenebilmesi göstergesinde (43. sırada),
sevkiyatların alıcıya zamanda ulaşması göstergesinde (40. sırada).
2016 yılı alt kriterlerinin dünya sıralamasındaki yerleri bakımından incelendiğinde; en iyi performans gösterilen kriterler altyapı ve uluslararası sevkiyatlar iken; en kötü performans gösterilen kriterler takip ve izleme ile zamanlamadır.