Türkiye’de Yok Olan Orman Alanı Miktarı

Türkiye'de Yok Olan Orman Alanı Miktarı

Google, Global Forest Watch adında 2000 yılından günümüze kadar tüm dünya üzerindeki yeşil alan durumunu gösteren web sitesi projesini başlattı. globalforestwatch.org adresinden interaktif haritayla istediğiniz bölgeyi işaretleyerek o bölgede oluşan orman kaybıyla ilgili bilgi alabilirsiniz.

Türkiye 2008 yılında Avrupa’da en çok ormanlık alan kaybeden ülke oldu.

Ocak 2000 ve Aralık 2012 tarihleri arasında Türkiye, toplam 342 bin 571 hektar orman kaybı yaşarken aynı sürede 178 bin 349 hektarlık alan ormanlaştırıldı. 164 bin 222 hektarlık net orman kaybı oluştu. 2012 yılında Türkiye’de 26 bin 124 hektar ormanlık alan yokoldu. Orman kaybının en çok olduğu iller Antalya ve İstanbul bu illerin ardından sırasıyla Adana, Mersin, Muğla ve Yozgat geliyor.

Genellikle kıyı bölgelerde ormanlık alanların yoğun bir şekilde azaldığı belirtilirken, Türkiye’de koruma altına alınan arazi sayısının diğer ülkelere göre çok az olduğu görülüyor.

2000-2014 yılları arasında özellikle İstanbul Anadolu yakasında ciddi seviyede ormanlık alanın yok edildiğine dikkat çekiliyor. Bursa, İzmir, İzmit, Antalya gibi kıyı şehirlerinde bulunan ormanlık alanlardaki yüksek seviyedeki bozulma göze çarpıyor.

Orman kaybına neden olan etkenler olarak kontrolsüz plansız yapılaşma ve şehirleşme, turizm, otoyol, maden ve diğer yapılaşma projeleri sebep gösteriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir