Türkiye’de Yağış Azalması Çiftçileri EndiÅŸelendiriyor

Türkiye'de Yağış Azalması Çiftçileri Endişelendiriyor

Bu yıl Türkiye’de yağışlar yetersiz olurken hava sıcaklıkları normalin üzerinde kaydedildi. Kışın sıcak olması meyve aÄŸaçları açısından risk oluÅŸturuyor.

Türkiye Ziraat Odaları BirliÄŸi(TZOB) Genel BaÅŸkanı Åžemsi Bayraktar konuyla ilgili ÅŸunları belirtti, “İçinde bulunduÄŸumuz dönem gibi mevsim normalleri üzerinde seyreden yüksek sıcaklıklar, meyve aÄŸaçlarında tomurcukların zamanından önce aktif hale geçmesine yol açıyor. Bu da çiçeklenme döneminde zarar görme ihtimalini artırıyor. Özelikle erken çiçek açan badem, kayısı, erik ve ÅŸeftali gibi türler Mart ve Nisan aylarında yaÅŸanabilecek dondan zarar görebiliyor. Bu yıl da bazı yörelerimizde sıcaklıklar nedeniyle meyve aÄŸaçlarında yer yer erken çiçeklenme oldu. Ayrıca, soÄŸuklanma ihtiyacının yeterince karşılanmadığı meyve aÄŸaçlarında verim kayıpları da yaÅŸanabilir” dedi.

Alınan bilgilere göre, Türkiye’nin önemli meyve üretici illerinden Isparta, Karaman, Bursa, Bilecik, Sakarya, Balıkesir, Çanakkale, Düzce illerinde erik, kiraz, ÅŸeftali, badem, armut, elma, kayısı, fındık gibi meyve aÄŸaçlarında erken uyanma baÅŸladı ve erken çiçeklenme gerçekleÅŸti.

Birçok meyve ağacında mart ayı sonunda oluşması beklenen erken uyanma ve çiçeklenme, bu yıl artan hava sıcaklıkları nedeniyle yaşanan yalancı baharla birlikte bir ay önce gerçekleşti. Bundan ötürü Mart ve Nisan aylarında oluşabilecek düşük hava sıcaklıkları özellikle meyveler için hayati önem taşıyor.

Meteorolojiden yapılan açıklamada yağış bekleniyor, düşük hava sıcaklıklarının erken çiçek açan meyve ağaçlarında don riskini beraberinde getiriyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir