Türkiye’de Popüler Olan Uyduruk Süper Kahraman Belli Oldu
Amerika merkezli uyduruk süper kahramanlar pek çok ülkede büyük ilgi görüyor. Özellikle çocukları kötü yönde etkileyen bu uyduruk süper kahramanlar çok seviliyor ve taklit edilmeye çalışıldığında ölümcül sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Çünkü 7 yaşından önce çocuklarda soyut düşünce oluşmadığı için gördüklerini kendi dünyasında somut olarak algılıyor. Dünyanın en popüler uyduruk süper kahramanı örümcek adam ancak örümcek adam gibi uçmak isteyen çocuklar pencerelerden balkonlardan aşağıya kendini bırakıyor. Gerçekte çelik halatlarla bağlı olan ve asla uçamayacak olan uyduruk karakter örümcek adamın uçtuğunu zannettiği için Türkiye’de bu konuda çocuklarda çok sayıda yaralanmalar yaşam kayıpları oldu.
Türkiye’de bu kurgusal karakterlerin yer aldığı dizilerden sonra yayıncılar, çocukların bunlardan etkilenmelerini önlemek için kamera arkalarını zorunlu olarak göstermesi gerekiyor.
Amerika yıllardan beri bütün dünyaya bu uyduruk süper kahramanlardan oluşan çizgi filmlerle çocuklara ülkesini övüyor ve sonra bu karakterlerden oluşan ürünlerden de para kazanıyor.
Google arama verilerine göre Türkiye’de en popüler uyduruk kahraman Groot oldu.
Marvel 57 ülkede en çok aranan olurken sırasıyla Wonder Woman, Batman, Iron Man, Superman, Captain America, Aquaman, Hulk, Wanda Maximoff ve Groot arkasından geliyor.
8 yaş ve daha aşağı yaş gruplarındaki çocuklar gerçek ile hayal dünyası arasında ayırım yapamaz. Çocuklar gerçek ile rolü anlayamaz ve gördükleri her şeyi gerçek zanneder ve öyle algılar. Gördüklerini öğrenir ve uygular. Bu filmlerde şiddeti uygulayan süper kahraman, şiddete maruz kalan kötü adamdır. Bunu izleyen çocuk, sorunları çözmek için çevresine şiddet uygulamak ister. Şiddeti göre göre şiddete karşı duyarsızlaşır. Bazı filmlerde şiddet komedi ve cinsellikle işlenir. Bu filmler karşı tarafa zarar verirken eğlence ve zevkte uyandırdığı için daha da zararlıdır.
Bu şiddet içerikli filmleri seyreden çocuklarda saldırganlık artışı, kendine ve yakınlarına zarar gelebilecek endişesi, uyku bozukluğu, gece kabusu, saldırganı örnek alma, güçlünün yanında olma gibi ciddi bozukluklara neden olur.
Ayrıca çizgi filmlerde Bugs Bunny’den, Piglet’e Daffy Duck’tan Charlie Brown’a kadar masum görünen kahramanlarda psikolojik bozukluklar vardır.
Bazı karakterlerdeki psikolojik sorunlar şunlar;
Belle: Kleptomani Çalma hastalığı
Bonus – Granny: Kuşlara fısıldayan kadın haliyle Sanrısal Bozukluk ve Alzheimer
Bruce Wayne (Batman): Şizotipal Kişilik Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Bugs Bunny: Anlık duygusal değişimler, dürtüsel / kontrolsüz ve manipülatif davranışlarla da; Sınırda ve Antisosyal Kişilik.
Calvin: Şizofreni
Charlie Brown: Kaçınmacı Kişilik Bozukluğu, İnsanlara yakınlaşma kaygısı, kendine olan güvensizliği, kronik reddedilme beklentisi
Daffy Duck: ADHD, Şizofreni ve Paranoid Kişilik
Daphne Blake: Bağımlı Kişilik Bozukluğu
Dexter: Asperger Sendromu
Dora (The Explorer): Dissosyatif Füg; dissosiyatif bozukluklar
Eeyore: Kronik Depresyon (Distimi) / Depresyon
Homer Simpson: öfke patlamaları, saldırganlıklarla Aralıklı Patlayıcı Bozukluk
Hulk / Bruce Banner: Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik)
İgor: Dismiti (Kronik Depresyon)
Johnny Bravo: Belirgin şekilde Narsisistik Kişilik
Küçük deniz kızı Ariel: İstifçilik
Minyonlar: Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu
Pepe LePew: Narsistik Kişilik Bozukluğu
Piglet: Yaygın Kaygı Bozukluğu
Pochahontas: Sosyal Anksiyete Bozukluğu
Porky Pig: Obsesif kompülsif bozukluk
Rabbit: Obsesif kompülsif bozukluk (saplantı-zorlantı bozukluğu)
Scooby-Doo: Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu
Süngerbob Kare Şort: Williams Sendromu
Velma Dinkley: Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu
Yosemite Sam: Antisosyal Kişilik