Özel dedektiflik yasalarımızda mevcut değil. Özel Dedektiflik Kanunu olmadığı için yasal boşluktan yararlananlar ağına düşürdüğü herkesi mağdur ediyor.
Aldatıldığını düşünen eşlerin ciddi paralar harcayarak sıklıkla başvurduğu Özel dedektiflik için Türkiye’de bir yasa bulunmuyor. Özel dedektif adı altında web siteleri aracılığıyla art niyetli kişiler tehdit ve şantajla insanları dolandırıyor.
1994 yılında hazırlanan yasa, Cumhurbaşkanı tarafından meclise iade edilince Özel dedektiflik yasası yıllardır çıkmadı.
Özel dedektiflikte araştırmanın boyutuna göre kazançlar 100.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Özel dedektiflik sektörünün yıllık tahmini ekonomik büyüklüğü 1 milyon dolar civarında.
İnternette araştırma yapıldığında binlerce özel dedektif ilanı bulmak mümkün, bunların büyük çoğunluğu kendilerini avukat, polis veya asker olarak tanıtıp aslında hırsızlık ve dolandırıcılık gibi adi suçlardan sabıkalı oldukları tespit edilen, hiçbir ticari faaliyeti olmadan, yeri belli olmayan bu kişiler ağına düşürdüğü kişileri dolandırıyor.
Çok sayıda, eşi, nişanlısı ya da sevgilisinden şüphelenen (ağırlıklı bayanlar) kişi hiçbir hizmet alamadan dolandırılıp tehdit ve şantaja maruz kalıyor.
Sahte dedektifler ücret aldıktan sonra hiçbir iş yapmadan olayı kapatıyor. Mağdur olan kişilerin büyük çoğunluğu tehdit edildiği için şikayetçi olamıyor.
Bir özel dedektifte veya profesyonel bir araştırmacıda olması gereken özellikler şöyle sıralanabilir; En az 4 yıllık üniversite mezunu, bilişim teknolojisi bilgisine sahip, hukuk ve ticari bilgi sahibi, beden ve ruh sağlığı yerinde, adli ve finansal sicili temiz, insan ilişkileri mükemmel ve en önemlisi analitik düşünce yapısı olması gerekiyor.