Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin gerçekleştirdiği Global Tüketici Araştırmasına Türkiye’den 1.000 kişi katıldı.
Araştırmada global ortalamada internet kullanıcılarının yüzde 62’sinin online alışveriş yaptığı görülüyor.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 69’unun online alışveriş yaptığı görülüyor. Bu oran Dünya ortalamasının üzerinde dünya genelinde bu oran yüzde 62 civarında. Dünya sıralamasında yüzde 75 ile Hindistan birinci sırada yeralırken 2. sırada yüzde 70 oranla Çin ve Hollanda geliyor. Türkiye ise listede 4. sırada yeralıyor. Gelir düzeyi yüksek olan Almanya yüzde 59, Fransa yüzde 52, Amerika yüzde 50 ve İsviçre yüzde 45 gibi oranlarla dünya ortalamasının altında yeraldı.
Sanal alışverişte en çok giyim ürünleri tercih ediliyor. Giyim alışverişleri oranı Türkiye’de yüzde 7’lik oranla dünya genelinin üzerinde yeralıyor. Türkiye’deki internet kullanıcıları internette daha fazla zaman harcıyor.
Son iki yıl kıyaslandığında internet üzerinden en çok telefon veya mobil tarife paketleri, giyim ve tüketici elektroniği kategorilerinde alışveriş gerçekleştirilmiş.
Türkiye pazarında son 12 ay içinde hemen hemen tüm kategorilerde geleneksel mağazalardan yapılan alışverişlerde düşüş kaydedilirken en yüksek düşüş tüketici elektroniğinde gerçekleşti.
Türkiye’de sanal alışverişi etkileyen faktörlerin başında web sitesinin güvenliği birinci sırada yeralıyor, teslimat şartları ve tanıtıcı teklifler diğer önemli faktörler.
Türkiye’den araştırmaya katılan tüketiciler internet üzerinden en uzun süreli ürün araştırmasını otomobil için gerçekleştirirken bu kategoriyi sırasıyla evle ilgili sigorta ve telefon / mobil sözleşmeler izliyor.
Türkiye’de gelir seviyesi yükseldikçe internet erişimi için geliştirilen dijital yeni araçların kullanım oranıda artıyor. Orta yaş ve üzeri kullanıcıların internet mağazalarından alışveriş tercihleri dünya ortalamasına göre daha yüksek.
Firmalar müşterilerini daha iyi tanımak için tam olarak hangi bilgilere ihtiyaç duyduklarını doğru tespit etmeli; çapraz satış gibi fırsatları iyi değerlendirmeli ve atik bir inovasyon kabiliyeti geliştirerek müşteri ihtiyaçlarına yanıt verebilmelidir.