Türkiye’de Dijital Sözleşmelere Dikkat Edilmiyor Whatsapp Onayını Okumadan Kabul Edenler Oldu
Türkiye ve dünyada dijital ortamda oluşturulan sözleşmeler hiç okunmamaktadır. Bu durum kullanıcılara büyük zararlar vermektedir. Bunu fırsat bilen teknoloji şirketleri yapacakları ihlalleri sözleşme yoluyla kabul ettirip karşı tarafın elini kolunu bağlamaya çalışmaktadır.
İnternet üzerinde kullanıcıların ücretli veya ücretsiz hizmet alacakları internet sitelerine veya hizmetlere üye olurken veya sonradan kabul etmeleri istenen sözleşmeleri mutlaka okuması gerekir.
Yurt dışında bir şirket, üyelerin sözleşmeyi okuyup okumadığını test etmek için hazırladığı sözleşmeye uyduruk maddeler ekledi. Bu maddeleri iki haftada 22 bin kişiden sadece 1 kişinin fark etmesiyle dijital sözleşmelerin hiç okunmadığı ortaya çıktı.
Halka açık Wi-Fi hizmeti sağlayan bir firma sözleşme şartlarına, tuvalet temizleme, kedi-köpeklere sarılma ve salyangoz kabuğu boyamanın yer aldığı bir topluma hizmet maddesini ekledi.
Sözleşmede yer alan uyduruk maddelerde şunlar yer alıyor:
Kullanıcının, şirketin isteğine bağlı olarak, bin saatlik topluma hizmet gerçekleştirmesi gerekebilir. Bu hizmet aşağıdakileri içerebilir;
Yerel parklardaki hayvan atıklarını temizlemek.
Sokak kedi ve köpeklerine sarılmak.
Kanalizasyon tıkanıklarını el ile açmak.
Yerel festivallerdeki taşınabilir tuvaletleri temizlemek.
Salyangoz kabuklarını boyamak.
Sokaklara atılmış sakızları temizlemek.
Yurt dışında bu maddeleri içeren sözleşmeyi 22 bin kişi içerisinde sadece 1 kişinin fark etmesi çok vahim bir durum. Türkiye’de bu yönde bir araştırma bulunmuyor ama kitap okuma oranı yurt dışına göre çok düşük olduğu için Türkiye’de böyle bir araştırma yapılırsa aynı sonucun ortaya çıkma ihtimali çok yüksek gibi görünüyor.