Türkiye’de Bitkileri Kurutan Vampir Yalancı Kelebek Ricania Simulans İle Mücadele

Türkiye'de Bitkileri Kurutan Vampir Yalancı Kelebek Ricania Simulans'a Çare Bulundu
Türkiye’de Bitkileri Kurutan Vampir Yalancı Kelebek Ricania Simulans’a Çare Bulundu

Halk arasında yalancı kelebek, japon kelebeği (Vampir kelebek) olarak adlandırılan Asya kökenli Ricania Simulans (Ricania Japonica) bitkileri tamamen yok eden Türkiye’yi istila etmiş zararlı bir böcek türüdür.

Araştırmalara göre bu böceğin düşmanı olan Yusufçuk (Helikopter) böceklerinin Türkiye’de yok olması nedeniyle Ricania Simulans her geçen yıl katlanarak artıyor. Yapılan deneylerde bu böceklerin ışık tuzaklarına yakalandığı görüldü. Ricania Simulans erginlerine karşı yapılacak mücadele çalışmalarında ışık tuzaklarının kullanımının etkili olacağı düşünülmekte ve tavsiye edilmektedir.

Her yaz ortaya çıkan Ricania simulans adlı kelebek türü böcekler, tarım alanları başta olmak üzere suyunu emdiği diğer bitkiler ve yeşil örtünün kurumasına neden oluyor.

Bu böceklerle tam olarak mücadele edilmediği için tüm Doğu Karadeniz sahil şeridindeki tarım alanlarından Batı Karadeniz sahil şeridine kadar ve Marmara bölgesinde Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Edirne’ye kadar böcekler yayılarak artmaya ve zarar vermeye devam ediyor. Ayrıca Batı Trakya’nın Rodop ilinde de görülmeye ve pamuk ürünlerine zarar vermeye başladı.

Türkiye’ye 2006 yılından beri zarar vermeye başlayan bu yalancı kelebekler her geçen yıl zararını artırarak devam ettirmiştir. Bu türün hem nimfleri, hemde erginleri; fasulye, mısır, lahana, biber ve patlıcan başta olmak üzere tüm tarım bitkilerinde, çalılarda ve genç ağaçların sürgünlerinde bitkilerin öz suyu ile beslenerek doğrudan bitkilere zarar veriyor. Doğu Karadeniz Bölgesinde çay, kivi ve fındık da bu zararlı türün tehdidi altında.

Mayıs ayında ergin öncesi dönemde tüylü bir yapıda olan böcek, Haziran ortasından itibaren ergin dönemine ulaşıyor. Bu dönemde beslenme aktivitelerini azaltıp, yumurtlama aktivitelerini artırıyor.

Bu böceğin yumurtlama dönemi Ağustos ayı başında olurken, yumurtaların açılımı Mayıs ayı içerisinde gerçekleşmektedir.

Yumurtalarını bitki dokularını oyarak içerisine gruplar halinde bırakmaktadır. Oval yapıda şeffaf yumurtalarının sayısı 50 civarında olup, yumurtalar kışlamaktadır.

Rahatsız edildiklerinde zıplayabilen bu yalancı kelebeklerin yok edilmesi için üniversitelerde araştırmalar yürütülüyor.

Yapılan çalışmalarda bu zararlı böceklerin ışıklı tuzaklara yakalandıkları tespit edildi.

Huni tabanlı mor ışık bulunduran 1 litrelik toplama kabıyla 5 gün aralıklarla akşam saat 21.00-06.00 arasında ışık tuzakları asılarak faal duruma getirildi. Bunun sonucunda binlerce simulans ergini yakalandı. Işık tuzaklarına düşen böcek miktarları incelendiğinde yakalama oranının oldukça fazla olduğu görülmüştür.

Yakalanan birey sayısı temmuz başından başlayarak artış göstermiş; eylül başında hızlı bir düşüşle son bulmuştur. Yakalanmalar yoğun olarak sıcak ve yağışsız günlerde gerçekleşmiştir.

Bu zararlı türe karşı ışık tuzakları kullanılarak yapılacak mücadele çalışmasıyla türün populasyonu azaltılabilir. Tuzakların alana asılış zamanı önemlidir. Tuzakların alana ergin dönemi başlamadan 1 hafta önce asılması durumunda erginleri yumurta koymadan önce yakalayabilme durumu sözkonusudur. Bu durumda populasyon yoğunluğu hem o yıl hem de sonraki yılları etkileyecek şekilde azalacaktır.

Işık tuzakları kullanılarak yapılacak mücadele çalışmalarında bireysel mücadele etkili olmayacaktır. Mücadele çalışmaları mümkünse geniş alanda yapılmalıdır. Sadece küçük bir alandan toplanan erginlerle populasyon seviyesinin düşürülmesi mümkün görülmemektedir. Tuzaklara düşen böcek miktarları dikkate alındığında; temmuz ve ağustos aylarında yakalanmanın yoğun, eylül ayında ise oldukça az olduğu görülmektedir. Bu durum ergin biyolojisi ile ilgili olup, eylül ayında iklimin değişimi ile erginlerde görülen ani ölümlerdir.

Böceğin zararının, havanın sıcak ve nemin yoğun olduğu zamanlarda daha da fazlalaştığı belirtilmektedir.

Zararlının kış dönemini bitkilerde yumurta döneminde geçirmesi nedeniyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar özellikle yumurta bıraktığı bitkiler temizlenmelidir.

Amerikalılar Kelebeklerin Genleriyle Oynamaya Başladı Renklerini ve Desenlerini Değiştirdi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir