Gelişmiş ülkelerde geri dönüşümü yapılan pil atıkları Türkiye’de sadece gömülerek yok ediliyor. Çok zararları olan pillerin geri dönüşümünün yapılması gerekiyor.
Pil atıkları, içerdikleri civa, kurşun, çinko, kadminyum gibi zararlı maddelerle çevreyi toprağı ve doğayı kirletmenin yanında, insan sağlığına da zarar veriyor.
Pillerin içindeki tüm maddelerin zararı kimi zaman öldürücü boyuta gelebiliyor. Bu maddeler toprağa karışarak hayvanların yediklerinden ya da sulardan insan vücuduna karışıyor.
Günlük hayatta, evde, iş yerinde hesap makinesinden işitme cihazlarına kadar her türlü alette kullanılan pillerden çıkan zararlı maddeler, çocukların duygusal zekalarının gerilemesine ya da sinir sistemlerinin zayıflamasına neden oluyor.
Bir adet küçük kalem pil 4 metrekare toprağı kirleterek toprağı üretilemez hale getiriyor. İlerleyen yıllarda betonlaşan ve bu şekilde kirlenmesi artan topraklar çok değerli olacak.
İstanbul’da aylık yaklaşık 2,5 ton pil toplanarak çöplükte betondan yapılan özel bir hücre içine gömülüyor. Bu hücrenin kalan ömrü ise sadece 10 yıl.
Fransa, İsviçre gibi ülkelerde ise piller gömülmenin dışında geri kazanım tesislerine ulaştırılarak, geri dönüşümü sağlanıyor.