Türkiye İşlem Adedi ve İşlem Hacminde Açık Ara Birinci Ülke

EY, 2015 Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma Barometre Raporunu açıkladı. Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Slovakya, Slovenya ve Türkiye’nin yer aldığı 11 Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkesini kapsayan rapora göre; Türkiye 10 milyar 800 milyon dolar büyüklük oluşturan 312 birleşme ve satın alma işlemiyle 2015 yılında hem işlem adedi hem de işlem değeri bakımından bu ülkeler içinde liderliğini korudu.

İşlem hacmi bakımından, Polonya 7,6 milyar dolarlık işlem hacmi ile ikinci sırada yer aldı. İşlem adedi bazında ise Polonya 278 işlemle Türkiye’yi takip etti.

Türkiye, 2014 yılına göre işlem adedinde artış gerçekleşirken, işlem hacminde gerileme kaydettiği belirtildi. Çalışmaya kamu işlemleri dâhil edilmezken, ülkelerin yurt dışında yaptıkları birleşme ve satın almalar da göz önünde bulunduruldu.

Raporda, Finansbank’ın yüzde 99,8 hissesinin, Katar merkezli Qatar National Bank tarafından 2,9 milyar dolar bedelle satın alınması, bölgede gerçekleşen en büyük işlem olarak gösterilirken, Kumport Limanının yüzde 65 hissesinin Çin merkezli COSCO Pacific, China Merchants Holdings International ve CIC Capital konsorsiyumu tarafından 940 milyon dolar bedelle satın alınması da dördüncü sırada yer alarak 2015 yılında bölge ülkelerinde yapılan en büyük 10 işlem arasına Türkiye’den giren diğer bir işlem oldu.

Yapılan işlemlerin yüzde 12’lik kısmını oluşturan dış alımlarda ise Türkiye ve Çek Cumhuriyeti 38’er işlemle en aktif ülkeler olurken, Polonya 30 işlem gerçekleştirerek Türkiye ve Çek Cumhuriyeti’ni takip etti.

Rapor sonuçlarına göre, değeri en yüksek işlemler, finansal hizmetler, bankacılık ile imalat sektörlerinde gerçekleştirildi. En fazla sayıda işlem gerçekleştirilen sektör ise, her ülke için farklılık gösterse de, 184 işlemle bilişim sektörü oldu. Bilişim sektörünü, 167 işlemle imalat ve 121 işlemle hizmetler sektörleri izledi. Türkiye de; Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Yunanistan gibi en çok işlemi bilişim sektöründe gerçekleştiren ülkelerden birisi oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir